Subvenție de peste 300.000 de lei din bugetul local pentru copiii de la Casa Pollicino

Foto: www.amicodelpopolo.it

Municipalitatea din Petroșani a decis să aloce o subvenție de peste 300.000 de lei pentru copiii de la Casa Pollicino. Sunt copii cu nevoi speciale sau în risc de abandon și care au nevoie de îngrijire de specialitate. Până acum, cei mai mulți bani pentru funcționarea centrului veneau de la partenerii italieni, dar problemele economice și-au pus amprenta și asupra donațiilor.

La Casa Pollicino din Petroșani, centrul unde sunt îngrijiți zeci de copii cu nevoi speciale, funcționarea a fost asigurată încă de la înființarea centrului mai ales grație donațiilor și a implicării directe a italienilor din Ponte nelle Apli, însă și în Italia sunt probleme. Anual, este nevoie de circap 100.000 de euro, bani care, dacă nu mai vin de la voluntarii italieni, ar trebui asigurați de comunitatea locală. În acest context, Primăria Petroșani a propus, iar Consiliul Local a aprobat, să acorde pentru anul 2020 o subvenție de 316.800 lei de la bugetul local, pentru un număr de 60 de beneficiari, respectiv 440 de lei/ persoană asistată. De aemenea, s-a decis încheierea unei convenții provizorii pentru acordarea de servicii de asistență socială între Consiliul Local al Municipiului Petroșani – Direcția de Asisteță Socială și Asociația de voluntariat Casa Pollicino.

De precizat că la Casa Pollicino funcționează două centre: un centru de zi pentru copii și tineri cu dizabilități și un centru de zi pentru copiii ce se găsesc în situație de risc de abandon familial și/ sau școlar.

În anul 2002, a luat fiinţă, la Petroşani, Asociaţia Comitato Pollicino – un surâs pentru copiii din România, al cărei obiectiv principal, încă de la început, a fost construirea unui edificiu care să găzduiască copiii cu probleme speciale. În august 2005 încep lucrările la Casa Pollicino, iar peste doi ani au demarat şi lucrările de instalaţii şi finisaje care au fost efectuate în special prin contribuţia grupurilor de voluntari din zona Belluno. Astfel, de la italienii din Ponte nelle Alpi, Petroşaniul are un modern centru pentru copiii cu Sindromul Down şi pentru copiii cu risc de abandon familial. De 11 ani funcționează în această formulă, iar aici au fost îngrijiți an de an zeci de copii cu nevoi speciale.

Carmen COSMAN – PREDA