Producția de cărbune, sub necesar. Paroșeniul funcționează doar vreo 3 zile pe lună

Foto: Digi24

Cărbunele din Valea Jiului abia ajunge pentru Termocentrala Mintia. Paroșeniul funcționează doar trei zile pe lună, tocmai din lipsă de huilă.

Producția de huilă din Valea Jiului merge aproape în totalitate către Mintia. Nu este suficientă pentru ca și Paroșeniul să funcționeze. Așa că, termocentrala din Valea Jiului mai mult stă, fiind sacrificată practic. Funcționeză doar vreo 3 zile pe lună. Oficialii CEH recunosc situația și dau asigurări doar că Mintia nu se va opri.

”La acest moment avem un stoc de 16.666,1 tone. În Deva avem 11.459 și în fiecare zi dăm câte un tren. Ieri am reușit să ducem două trenuri. Acum avem probleme pe calea ferată, cu transportul, nu din cauza noastră, din cauza infrastructurii. E iarnă și mai sunt întârzieri.  Zilnic producția este de 2200 -2300 tone. De astăzi  funcţionăm cu grupul 3, întreg, ceea ce ne aduce şi un beneficiu financiar mai mare. Nu se pune problema opririi. (…) Producția este în funcție de situația abatajelor. Ar trebui să fie undeva la 2.500 – 2.700 tine zilnic, dar sunt probleme cu aprovizionarea cu materiale, utilajele sunt vechi…”, a admis directorul general al CEH, Samuel Dioane.

Cantitatea de cărbune extrasă în fiecare zi de la minele din Valea Jiului, în integralitate, merge la Mintia, au recunoscut oficialii complexului. Iar cei de la Paroșeni, termocentrală care a fost modernizată astfel încât să se conformeze normelor de mediu, își fac – în celellate 28 de zile în care stau și probabil așteaptă cărbune – activitățile de revizii, alte activități programate…

”Referitor la Paroșeni, nu funcționează astăzi pentru că, într-adevăr, stocul de cărbune este mic. Putem funcționa o zi, în caz de necesitate majoră. (…) Trebuie să dăm la Deva, pentru că Deva funcționează de termoficare și știm bine că un serviciu de termoficare pornit din toamnă,  nu poate fi oprit în mijlocul iernii”, recunoaște Dioane.

Pe de altă parte, sursa menționată spune că nu se pune problema de pierderi din această cauză. Prețurile pe piața de energie pe care funcțioenază CEH sunt foarte mici, susține Dioane, undeva la 88 de lei, iar megawatt-ul produs de ei este mult mai scump.

”Cel mai bun preț a fost în luna ianuarie a anului trecut, de 410 lei. O singură zi în luna ianuarie anul trecut. În rest, au fost sub 400, sub 300… Acum pe perioada aceasta de iarnă a fost 126…”, explică directorul general al CEH, care spune că un preț satisfăcător ar fi de 700 de lei.

Încă din 2018, fostul Minister al Energiei anunța că Termocentrala Paroșeni din cadrul Complexului Energetic Hunedoara funcționează respectând valorile de mediu impuse de legislația europeană, după o investiție de 65,3 milioane de euro. Și cu toate acestea, aceeași termocentrală stă!

Carmen COSMAN – PREDA