Furturi în lanț la bisericile din Vulcan. Trei spargeri și o tentativă doar în ultimele nopți!

Trei biserici din Vulcan au fost sparte de hoți, care au furat ce li s-a părut de valoare din lăcașurile de cult și au lăsat dezastru în urma lor. De asemenea, s-a mai înregistrat și o tentativă de intrare prin efracție, în urmă cu două nopți, iar oamenii legii încarcă acum să dea de urma autorilor.

Ultima spargere s-a înregistrat noaptea trecută, la o biserică ortodoxă din Vulcan, iar fapta a fost sesizată de preotul paroh Mănăsuc Zgîrcea.

”Dumnezeu știe cu câtă trudă și jertfelnicie am ridicat biserica din Vulcan, câte nopți nedormite am avut, datorii peste datorii, neajunsuri, facturi încă neplătite și alte cele. Astăzi cu durere am găsit biserica spartă, totul vraiște, altarul pângărit de niște oameni fără Dumnezeu. Rog autoritățile locale și poliția să intervină și să îi găsească pe făptași”, este mesajul public al preotului Mănăsuc Zgîrcea.

Este cea de a treia biserică din Vulcan spartă de hoți în ultimele zile. Potrivit informațiilor oamenilor legii, primul furt a fost comis în noaptea de 18/ 19 ianuarie, când persoane încă neidentificate au patruns prin efracție, prin forțarea unui geam, în Biserica Ortodoxă de pe strada Nicolae Titulescu din Vulcan și au sustras banii din cutia milei. O noapte mai târziu, alte două biserici au fost ținta hoților, una catolică, iar una ortodoxă.

Astfel, din Biserica Catolică de pe strada Titulescu hoții au sustras două potire ce se aflau în altarul bisericii. În aceeași noapte, s-a încercat o spargere la Biserica Ortodoxă nr. 2, situată pe strada 1 Mai din Vulcan, unde persoane necunoscute au încercat să patrundă prin efracție, prin fortarea unor uși din spate ale bisericii, dar nu au reușit.

Și-au încercat din nou norocul noaptea trecută, când au dat o nouă spargere și, potrivit infromațiilor, ar fi țintit banii din cutia milei, dar aceasta era goală. Au lăsat însă prăpăd în urma lor, iar acum oamenii legii încearcă să dea de urma hoților din biserici.

”În perioada 19-21.01, Poliția Municipiului Vulcan a fost sesizată cu privire la 3 infracțiuni de furt calificat din lacase de cult, toate comise pe raza localității, pe timp de noapte, prin efracție. Din cercetări, se pare ca autorii au pătruns in cele 3 biserici prin spargerea unor ferestre, profitând si de faptul ca lăcașurile de cult nu erau asigurate cu sisteme anti-efractie. Prejudiciul total se ridică la aprox. 3000 lei (doua potire si două cutii ale milei). In cele trei cazuri, polițiștii efectuează cercetari sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat si au deja un cerc de suspecți”, au precizat reprezetantii IPJ Hunedoara.

Carmen COSMAN – PREDA

(Sursa foto: Facebook – Manasuc Zgircea)