Cu salarii și sporuri de zeci de mii de lei, șefii CJ Hunedoara se plâng de sărăcie și buget de austeritate

”Gestionăm sărăcia”. ”Un buget de funcționare, nu de dezvoltare”. Aceștia sunt termenii în care oficialii Consiliului Județean Hunedoara vorbesc despre bugetul pentru anul acesta. Un buget mai mic cu 30% față de cel de anul trecut. În același timp, cei care se plâng de bugetul diminuat încasează salarii și sporuri de zeci de mii de lei.

Anul acesta, Consiliul Județean Hunedoara trebuie să se descurce cu un buget diminuat, unul ”de funcționare”, cum a fost numit de administratorul public  al județului Hunedoara, Costel Avram.

Sunt mai puțini bani decât în bugetul pe 2019, cu 70 de milioane de lei, iar la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara suma alocată de la minister este insuficientă, așa că banii trebuie completați de la CJ Hunedoara. În total, oficialii PSD ai Consiliului Județea Hunedoara au calculat cu au mai puțin cu 120 de milioane de lei și că trebuie să ”gestioneze sărăcia”.

”Bugetul consiliului este mai mic din start cu 70 de milioane de lei, la care se adaugă banii pe care trebuie să îi punem, în jur de 52 de milioane de lei, la Protecția Copilului pentru funcționare. Trebuie să gestionăm sărăcia, fără doar și poate. Nu vom renunța la anumite lucrări de investiții și vom merge în continuare. Sigur, este posibil să mergem pe bugetul de anul trecut și atunci lucrurile pentru unii se vor complica. Lipsa a 120 de milioane de lei duce la un buget de funcționare și nu la un buget de dezvoltare. Bugetul Consiliului Județean este mai mic cu 30% față de anul trecut. Instituțiile din subordine toate au cerut cu 25% mai mult. De unde să dai, dacă tu ai cu 30% mai puțin decât anul trecut?”, spune administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram.

Mai sunt rectificări bugetare care ar mai putea aduce ceva bani în bugetul CJ Hunedoara, dar nu se știe câți și când.

”Sunt rectificări bugetare, dar sunt și pozitive și negative. În banii care sunt prevăzuți pentru funcționarea DGASPC se spune că bugetul este numai pentru 6 luni. Dar dacă mai dă (nr – ministerul de resort) numai 12 milioane, tot mai trebuiesc încă 40 de milioane pentru funcționare până la sfârșitul anului. Este primul an când ne confruntăm cu un buget așa slab și noi nu dăm vin ape guvernarea liberal. Asta este…”, a mai precizat Avram.

Sărăcia nu se regăsește pe fluturașii de salarii

În tot acest timp, șefii Consiliului Județean Hunedoara încasează salarii și sporuri de zeci de milioane de lei, care numai despre sărăcie nu vorbesc.

Potrivit datelor făcute publice chiar de oficialii instituției, în baza principiului transparenței veniturilor salariale, la finele lunii septembrie  președintele CJ avea o indemnizație lunară de 18.720 de lei. Pentru vicepreședinții administrației publice județene indemnizația stabilită a fost de 16.640 de lei, în timp ce secretarul județului înregistra un salariu de bază de 15.860 de lei. Administratorul public are un salariu de bază de 20.700 de lei. Nici celelalte persoane cu funcții de răspundere nu se pot plânge, valoarea salariului de bază depășind 11.000 de lei.

La aceste sume se adaugă și tot felul de, să le spunem, sporuri. Astfel, indemnizațiile președintelui și vicepreședinților se majorează cu 25% pentru implementarea de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile. Pentru ceilalți responsabili mai există indemnizații pentru activitatea desfăurată în cadrul comisiei de disciplină, pentru exercitarea activității de control financiar preventiv, ori pentru cea din cadrul unor comisii de concurs sau de soluționare a contestațiilor.

În plus, în decembrie 2018, Guvernul a  decis acordarea unei indemnizații lunare de hrană pentru personalul din cadrul instituțiilor și administrațiilor publice pentru perioada 2019 – 2020, care la CJ Hunedoara este de 347 de lei.

Indemnizațiile, salariile și sporurile din aparatul administrativ al județului Hunedoara le puteți consulta AICI.

De precizat că ne-am raportat la valoarea salariilor și indemnizațiilor din septembrie 2019 pentru că este cea mai recentă postată la capitolul ”Transparența veniturilor salariale” pe site-ul oficial al CJ Hunedoara. Următoarea raportare ar urma să fie făcută la finele lunii martie.

Consiliul Județean Hunedoara este condus de o echipă PSD, după ce social – democrații și-au câștigat majoritatea în cosiliu după alegerile de acum patru ani.

Carmen COSMAN – PREDA