“Legea Resmeriță” funcționează!

Legea prin care stagiul de cotizare scade la 15 ani pentru persoanele care lucrează la exploatările miniere aflate pe închidere îşi produce efectul.

Primele decizii pe “Legea Resmeriță” au fost emise în această perioadă.

Senator Cristian Resmeriță: Mă bucură foarte mult faptul că această lege denumită de oamenii Văii Jiului “Legea Resmeriță” îşi produce primele efecte. Doresc să anunţ populaţia Văii Jiului, că actualul Guvern PNL a făcut tot ceea ce era posibil, pentru ca această lege să nu intre în vigoare, însă este bine când totul se termină cu bine. Pentru a dovedi că această lege funcţionează, anexez o decizie privind acordarea pensiei pentru limită de vârstă a unui ortac, care a ieşit la pensie având vârsta de 53 de ani şi vechime în grupa I – 15 ani, 8 luni şi 4 zile”.

Reamintim că, în iulie 2019, Președintele României a promulgat legea inițiată de senatorul PSD Cristian Resmeriță și adoptată de Parlamentul României,  prin care se crea cadrul legislativ pentru ca angajații din sectorul minier să poată beneficia de reducerea stagiului minim de cotizare necesar ieșirii la pensie, de la 20 de ani la 15 ani, pentru angajații exploatărilor miniere care se închid ca urmare a înțelegerii dintre statul român și Comisia Europeană. În acest fel, minerii de la unitățile extractive care se închid în baza programelor convenite cu UE pot ieși la pensie dacă au 45 de ani și un stagiu de cotizare de 15 ani, nu 20 cum s-a prevăzut. Sunt vești bune pentru angajații Complexului Energetic Hunedoara, de la minele Lupeni și Lonea, aflate pe program de închidere, dar și pentru cei de la Societatea Națională de Închideri de Mine Valea Jiului. Mulți riscau să rămână pe drumuri, pentru că nu se puteau pensiona, neavând un stagiu total de cotizare de minimum 20 de ani, așa cum prevedea legea pensiilor până acum. Iar această lege vine chiar în ajutorul lor.

Carmen COSMAN – PREDA

.