Liber la vânzarea direct de către SNIMVJ a activelor istorice ale minei Petrila. Ministerul Culturii și-a declinat OFICIAL dreptul de preempțiune

Foto: Facebook - Planeta Petrila

Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului poate vinde direct activele istorice ale Minei Petrila, cele despre care Consiliul Județean Hunedoara clama dorința de a le cumpăra și a le pune în valoare. Ministerul Culturii a comunicat ieri, printr-o adresă oficială, că cedează dreptul de preempțiune către Consiliului Județean Hunedoara și Primăria Petrila. Dreptul de preempţiune conferă preferinţă unei persoane numită preemptor la cumpărarea unui bun, la preţ egal, atunci când proprietarul acestuia îl vinde.

În consecință, conform adresei de la Ministerul Culturii, SNIMVJ poate vinde prin negociere directă ,,ansamblul monument istoric grupa A”. Celelalte monumente, care nu sunt cuprinse în grupa A ,au fost transferate, ca responsabilitate, la Direcția Județeană pentru Cultură, însă și aici rezolvarea ar trebui să fie doar o formalitate și o chestiune de doar câteva zile.

”Această adresă are o particularitate față de cea de anul trecut. De data aceasta, Ministerul Culturii definește clar obiectivul Ansamblul Cultural Mina Petrila în sensul că stația de compresoare o consideră obiectiv de tip A, care este de competența ministerului, iar celelalte patru obiective care sunt în cadrul Minei Petrila, sunt de tip B și de competența Direcției Județene de Cultură. Este bun acest răspus, pentru că nu îl aveam. A fost discutată problema de anul trecut și Consiliul Județean era interest să cumpere, întruct Primăria Petrila, în prima fază, își manifestase dorința să cumpere, dar când au văzut că noi nu le dăm pe gratis pentru că nu putem – ele constituie obiecte de inventar și au o anumită valoare – și-au declinat atunci poziția în favoarea CJ Hunedoara. Chiar îmi convine să mai facem rost de niște bani, pentri că facem față mai ușor cheltuielilor pe care le-am avut”, a declarat Gheorghe Bobar, directorul SNIMVJ.

În plus, societatea scapă de plata pazei pe care este obligată să o asigure la mina Petrila. Demersurile acestea sunt făcute de mai multă vreme și, iată, finalizate acum, prin această adresă a Ministerului Culturii.

”Eu zic că este o mică victorie pentru că am făcut un prim pas. Eu zic că la nivelul Direcției Județene de Cultură nu ar trebui să întâmpinăm opreliști. (…) Săptămâna următoare vom <<presa>> un pic Direcția de Cultură Județeană ca să își dea dreptul de preempțiune în favoarea Consiliului Județean și al Primăriei Petrila. Cu primarul de la Petrila am discutat ieri seară și mi-a spus că la el va dura 5 minute să își decline competența în favoarea Consiliului Județean și atunci, sigur, trebuie să facem pașii legali și să o vindem într-un cuvânt”, spune Bobar.

Și dacă mai este nevoie cumva de avizul Ministerului Economiei, cum tot reclama Consiliul Județean, Gheorghe Bobar este de părere că se pot duce până acolo, lăsând comoditatea la o parte.

”Dacă e nevoie de acest accept, iacă, o să fugim până acolo și insistăm să se urgenteze asta. Dacă lăsăm deoparte comoditatea și ne mișcăm până acolo și nu așteptăm nu știu care birocrat de prin minister să ne dea acordul, eu zic că putem să depășim momentul”, este de părere Bobar.

Așa că, acum, este de urmărit dacă cineva vrea cu adevărat să cumpere clădirile istorice ale Minei Petrila, puși cumva în fața faptului împlinit!

Clădirile aflate acum în discuție aparțin celor de la SNIMVJ, care le administrează, asigură paza perimetrului și chiar plătește impozit pe ele, asta deși la Petrila nu mai este niciun fel de activitate economică.  Mina Petrila s-a închis în urmă cu trei ani, la 1 noiembrie2015. Fostul perimetru minier a fost înierbat și doar câteva clădiri încadrate drept monumente istorice mai vorbesc la Petrila despre lunga istorie a industriei extractive. Imobilele au fost intabulate, pentru a se putea face dovada proprietății lor, și evaluate, la fel ca și terenul, la suma de circa 2,1 milioane de lei.

Carmen COSMAN – PREDA