Bătaie de joc la adresa primarilor lăsați fără bani de social – democrații din Consiliul Județean Hunedoara. Președintele Bobora: ” Primarii nu sunt copiii nostri”!

Nu doar că i-au lăsat fără bani, dar i-au mai trasformat și în ținta unor ironii. Este atitudinea coducerii PSD a Consiliului Județean Hunedoara care i-au lăsat pe primarii fără carnet de social – democrat fără bani, sau cu bani de semințe, cum s-ar spune, când s-a repartizat suma de 27.316,00 mii lei, reprezentând Fond la dispoziția Consiliului județean pe anul 2020 pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru susținereaprogramelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare. Bani veniți de la bugetul de stat de care social – democrații dispun discreționar în teritoriu.

Ies la iveală amănunte incredibile din ședința Consiliului Județean Hunedoara în care s-a repartizat suma de 27.316 mii lei. Conform deciziei Consiliului Județean Hunedoara, unde PSD deține majoritatea, administrațiilor PNL din județ le-a fost împărțită aproximativ 13% din suma totală și asta în condițiile în care sub administrațiile PNL în județ există cam 40% din populația județului. Pentru Petroșani, s-a alocat suma de 300.000 de lei (3 miliarde de lei vechi), mai puțin decât pentru orașe mai mici și chiar decât unele comune. Mai grav, municipiul reședință de județ, Deva, a primit ZERO lei.

Consilierul județean Florian Toma (PNL) a atras atenția asupra modului inechitabil, discreționar de repartizare a acestor sume.

Florian Toma, consilier județean:Domnule președinte, am depus, atât în Comisia 1 și Comisia 6, care au avut ca obiect analizarea acestui proiect de hotărâre, cât și plenului consiliului județean, un amendament care privește modul de repartizare pe unități administrativ-teritoriale a sumei de 27.316.000 lei. Analizând modul în care executivul a pus în pagină această repartizare a sumelor, am constatat că s-a procedat într-un mod discreționar, fără să se țină cont, absolut deloc, de nevoile de dezvoltare ale localităților, de nevoia de a genera noi investiții în unitățile administrativ-teritoriale, de capacitatea de a genera noi investiții sau de a cofinanța, a susține financiar investițiile aflate în dezvoltare. Nu putem fi de acord cu un asemenea mod de repartizare a sumelor, întrucât banii primiți de consiliul județean nu sunt numai ai unei părți din comunitatea județean, o parte întâmplător guvernată de anumiți primari cu o anumită apartenență politică. Banii sunt ai întregului județ, iar primarii sunt copiii noștri, cu toții, mai mici, mai mari, dar cu toții sunt primari în județul Hunedoara și noi trebuie să avem deschidere spre toate unitățile administrativ-teritoriale. Nu ne putem bate joc de unii, favorizându-i pe ceilalți. Din acest motiv, propunerea noastră este în lumina a ceea ce am negociat și am convenit an de an în ultimii trei ani, cinci ani sau cât doriți dumneavoastră, prin care sumele repartizate de la consiliul județean –așa puține sau așa multe cum sunt ele –să ajungă și să sprijine pe toată lumea, toate comunitățile, pentru că toate au nevoie de sprijinul nostru. Și am avut în vedere o împărțire a unităților administrativ-teritoriale în patru categorii. Dacă urmăriți desfășurătorul pe unități administrativ-teritoriale a modului în care am gândit noi repartizarea, o să constatați că unități administrativ-teritoriale sensibil egale primesc sume sensibil egale, încadrându-se într-o marjă, neexistând o diferențiere nejustificată.Amun exemplu, dacă vreți. Am aici, în față, o solicitare. Dumneavoastră, executivul, când ați repartiza tsumele, nici măcar nu ați parcurs ceea ce au solicitat primarii, pentru că altfel nu aș înțelege de ce… Doar la prima pagină mă uit și solicitarea de la comuna Buceș spune așa: modernizare drum comunal DC14B Stănija-Vârful Măgurii, modernizare drum comunal Mărtinești, modernizare drum Cornețel, la primul punct de pe ordinea de zi, nu vorbesc despre partea de drumuri; vorbesc despre alocarea sumelor aflate la dispoziția consiliului județean, pentru susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală și alte cheltuieli. Si dumneavoastră ați venit și ați alocat 800.000 lei, pe capitole de cheltuieli care, cu siguranță, își găsesc locul în altă parte. Si ați defavorizat alte unități administrativ-teritoriale care, cu siguranță, le regăsiți pe programe de finanțare, fie la nivel național, fie cu finanțare europeană”.

Consilierul județean s-a lovi de poziția de neînduplecat a președintelui PSD al CJ Hunedoara, Mircea Flaviu Bobora, care a replicat că primarii nu sunt copiii lor. Coducerea PSD a Consiliului Județean Hunedoara argumentează că nu a făcut altceva decât să îndrepte o inechitate de la finele anului trecut, când unele primării au primit bani de la buget. Uitând însă că, înainte cu doar  o lună de acel moment, la rectificarea pe care a făcut-o Guvernul Dăncilă, sumele primite de administrațiile PSD decât față de cei de la PNL au fost de 10 ori mai mari, după cum au explicat chiar edilii văduviți acum de PSD. Social – democrații vorbesc însă de ”înțelepciune” în repartizarea banior.

Mircea Flaviu Bobora, președintele CJ Hunedoara: ”Vă mulțumesc, domnule consilier, pentru pledoaria făcută și mă simt obligat să vă spun că solicitările făcute de domnii primari –care nu sunt copiii noștri, sunt conducători de unități administrativ-teritoriale, cu drepturi egale cu consiliul județean –s-au ridicat în jurul cifrei de 283.561.000 lei, reprezentând necesități ale unităților administrativ-teritoriale pe care le conduc. Al doilea punct pe care vreau să vi-l menționez este cel legat de sprijinul pe care unele primării l-au primit în luna decembrie. Observați că nici eu nu deschid nici o cutie a Pandorei. Sprijinul acordat unor primării și numai a unor primării a fost prin ordonanță de guvern, de 18.529.000 lei în prima fază, iar în a doua fază de 1.850.000 lei. Cumulate, ceea ce au reprezentat o parte din primării, reprezintă cam 4% din totalul acestei sume. Pentru a echilibra lucrurile, pentru a respecta dorințele și necesitățile unor zone greu încercate -și îmi asum ceea ce spun –am considerat că repartizarea pe care am făcut-o e justificată, datorită unor greutăți socio-economice de excepție din anumite zone. Si ceea ce spuneați vizavi de perioada anului trecut sau de acum doi ani, vreau să vă spun că și sumele care au fost repartizate în ideea înțelegerilor pe care le-am avut reprezintă aproape 19% din ceea ce a reprezentat o discuție în anii precedenți. Dar, repet, cei 19%, deci diferența de procente, nu reprezintă decât echilibrarea și înțelepciunea cu care am încercat să satisfacem solicitările –atât cât se poate, pentru că, vă repet, solicitările erau de 283 milioane, de zece ori mai mari decât suma care ne-a fost alocată -și nu am făcut altceva decât să respectăm cu înțelegere și înțelepciune necesitățile primăriilor din județul Hunedoara”.

Consilierii PNL au depus un amendament, trântit la vot de majoritarii social – democrați. A trecut însă proiectul așa cum a  fost el redactat. Împotrivă a votat PNL, dar sunt minoritari în component CJ Hunedoara.

Cine conduce Consiliul Județean Hunedoara

La conducerea Consiliului Județean Hunedoara se află o echipă formată din 4 reprezentanți ai PSD Hunedoara. Președinte este Mircea Flaviu Bobora. Vicepreședinți sunt  Daniel Andronache și Sorin Vasilescu. Administrator public este Costel Avram. Și reprezentarea în Consiliul Județean este majoritară a PSD, deci acțiunile nu pot fi îngrădite de opoziția celuilalt partid cu reprezentare în administrația publică județeană, respectiv PNL. De condus cu adevărat conduc doar doi, după cum a reclamat, în instață, chiar unul dintre vicepreședinți, și anume Bobora și Avram, vicepreședinților fiindu-le retrase atribuțiile.

Carmen COSMAN – PREDA