Contractul de peste 7 milioane nu a ”topit” zăpada de pe un important drum județean. Doar a doua zi situația s-a normalizat. După ce imaginile au făcut ”istorie”

Zăpadă într-un strat gros era luni pe drumul județean care duce spre Straja, drum pe care nici măcar mașinile 4X4 nu reușeau să urce. Ideea că în aceste zile trebuie să stăm mai mult în case rămâne în acest context doar o scuză și asta pentru că sunt oameni care chiar locuiesc în  acea zonă sau lucrează acolo. În plus, există un acord – cadru de 7 milioane de lei, o sumă care nu a ”mișcat”, însă, așa cum ar trebui utilajele de deszăpezire. Imaginile cu drumul județean plin de zăpadă au făcut ”istorie”, iar a doua zi, adică marți, situația se rezolvase. Drumul era curățat ”la negru”.

Anul trecut, Consiliul Județean Hunedoara a decis să departajeze, inclusiv la licitații, întreținerea drumurilor județene pe timp de iarnă de activitatea de întreținere a căilor de acces din restul anului. Iar județul a fost împărțit în 6 zone. Pentru Valea Jiului, doar pentru întreținerea drumurilor pe perioada iernii, contractul a fost adjudecat la suma de  peste 7,3 milioane de lei. Vorbim despre achiziția ce vizează ”servicii de întreținere curentă pe timp de iarnă a drumurilor județene în perioada 2020 – 2023, Sector Valea Jiului”. Un acord – cadru, multianual, la care, așa cum este procedura, se încheie contracte subsecvente. Iar cel pentru drumurile județene pe sezonul actual a expirat, fatalitate!, în 15 martie. Și asta deși în Valea Jiului să ningă în martie nu mai este de multă vreme o surpriză. Oricum, până la urmă, tehnic vorbind nici asta nu era chiar o mare problemă, pentru că în caietul de sarcini se stipulează clar ce se întâmplă în astfel de situații.

Astfel, ”în caietul de sarcini scrie: intervalul prestațiilor 15.11 -15.03. În funcție de condițiile meteo-rutiere această perioadă poate fi modificată prin notificarea scrisă a beneficiarului. În acordul cadru la pt. 10.4 Prestatorul are obligația să pregătească si sa mentina in stare de functiune toate utilajele pe toata durata de derulare a acordului cadru. 10.5 Prestatorul are obligația să intervină operativ si prompt pe traseele pentru care primește comenzi din partea achizitorului”, a răspuns întrebării noastre administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram.

Dar, era nevoie de o comandă către operatorul desemnat câstigator până în 2023 în urma licitației organizate de CJ Hunedoara. Alerta meteo de ninsori s-a comunicat încă de duminică, iar comanda a venit luni, după ce responsabilii CJ Hunedoara au venit la lucru.

”Acordul este pe patru ani. S-a semnat contract subsecvent pe perioada 15.11-15 martie, că nu am băgat…Am zis <<în 15 martie mai este zăpadă?>>, dar există paragraf în care se spune că pe baza unei comenzi operatorul intrevine urgent. Am văzut duminică această alertă meteo, am dat luni dimineață comenzi și totul a  fost în regulă. Noi am dat comenzi… (…) Luni dimineață am dat comandă. Alerta a venit duminică. Comanda o dă  serviciul de drumuri. Luni dimineața s-au dat comenzile. Nu puteau să vină de acasă duminică să dea comenzile”, a declarat Costel Avram.

Avram spune că de luni dimineața s-a intervenit, în unele zone ale județului chiar pe la 3 – 4 dimineața. Nu și la Straja, drumul județean despre care vorbeam. O filmare postată luni după-amiază de Petre Nica, fostul președinte al Sindicatului Muntele, arată tocmai contrariul, respectiv un strat gros de zăpadă pe această cale de acces. Nica a precizat că el locuiește în Straja, nu a  ieșit să filmeze drumul nedeszăpezit. Și nu a  fost sigurul care a reclamat acest aspect. în aceeași situație au mai fost și oameni aflați la muncă.

Sa vină banii! NICIO curbă, nici măcar cele la 180 de grade nu erau curățate pentru doua mașini si se stie ca nu există vizibilitate!

Publicată de Petre Nica pe Luni, 23 martie 2020

Situația s-a rezolvat marți. Utilajele au intrevenit în forță, iar drumul a fost curățat ”la negru”.

Iarna aceasta a nins puțin, iar drumarii au avut de lucru mai puțin decât în alți ani. Pentru 2020 nu s-au făcut plăți. Dar pentru decembrie 2019 da, aspect recunoscut de administratorul public al județului. Mâine este posibil să aflăm și câți bani s-au plătit către firmele aflate sub contract cu CJ Hunedoara. Administratorul public, Costel Avram, se afla astăzi încă în izolare la domiciliu, după ce a fost contact al unei persoane confirmate cu Covid – 19. Rezultatul testului său a fost negativ.

Carmen COSMAN – PREDA