97.000 de lei a facturat pe luna decembrie firma care se ocupă de deszăpezirea drumurilor județene în Valea Jiului. Nu i-a și încasat. 3 kilometri din drumul spre Straja, ”zburați” din contract. Plus drumul din Jieț

7,3 milioane de lei este suma la care s-a adjudecat contractul licitat de Consiliul Județean Hunedoara care vizează ”servicii de întreținere curentă pe timp de iarnă a drumurilor județene în perioada 2020 – 2023, Sector Valea Jiului”. Un acord – cadru multianual. Suma facturată însă pentru luna decembrie de firma care a câștigat licitația este de 97.000 de lei. Facturată, nu și încasată, spune reprezentantul societății, Emil Părău. Asta în timp ce administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, spunea miercuri că pe decembrie s-au făcut plăți.

 
Situația văzută dinspre operator

Informațiile vin în contextul imaginilor care arătau cum a rămas acoperit de zăpadă, luni, drumul spre Straja.Un contract care se dovedește defectuos. Și asta pentru că deși există un accord – cadru pe 4 ani, contracele subsecvente se închieie, conform prevederilor legale, în fiecare an. Iar pentru acest an, contractul a avut valabilitate doar data de 15 martie, și asta deși în Valea Jiului să ningă în martie nu mai este de multă vreme o surpriză. ”S-a semnat contract subsecvent pe perioada 15.11-15 martie, că nu am băgat…Am zis <<în 15 martie mai este zăpadă?>>”, ne declara ieri Costel Avram.

E drept, că în contract există un paragraf în care se spune că pe baza unei comenzi operatorul intrevine de urgență. Numai că acea comandă a Consiliului Județean a venit luni, undeva după ora 10.00, deși avertizarea meteo era emisă de cel puțin 24 de ore. Între timp, operatorul a acționat, în lipsa unei comenzi, spune Emil Părău. Omul de afaceri recunoaște că au fost probleme pe drumul județean din Straja, dar a precizat că a și nins foarte mult.

”Contractul noi l-am avut până în 15 martie. Dar noi, știind cum este în Valea Jiului, nu ne-am retras utilajele. Știind că o să fie zăpada asta, eu le-am spus încă de duminică băieților să fie pe poziție. La 3 noaptea acționau pe Parâng, fără comandă. Luni dimineața am sunat-o pe doamna care se ocupă și am întrebat ce facem, pentru că eu nu mai aveam contract și nici nu plătise. La mine erau utilajele pe traseu, nu am stat după comanda care a venit ulterior. La ora 8.00 drumul spre Straja era deschis să se poată coborî. Era și tractorul și mașina cu sare, dar ningea foarte puternic. Cu tractorul s-a mai dus de vreo 2 ori, dar cu sărărița nu, pentru că nu avea rost,  ningea”, a declarat Emil Părău.

Acesta spune că, pe la ora 17.00, după ce a deszăpezit în partea de sus a drumului, mașina a coborât și s-a acționat din nou cu nisip și sare.

Părău a ținut să precizeze că, deși contractul cadru este încheiat pentru 7 milioane de lei, pentru luna decembrie s-a facurat doar 97.000 de lei, sumă în care intră și materialele necesare, și asta pe toată Valea Jiului.

”Undeva la 40.000 de lei a  fost pentru Straja, în care intră materiale- sare, nisip , oameni, tot. Pe o lună întreagă. Pe luna aceasta este făcută factura. Materialele sunt aproape 48.000 de lei pe toată Valea Jiului, iar restul sumei vine împărțit pe drumurile pe care s-a acționat”,a  explicat Emil Părău, care spune însă că banii nu s-au plătit încă de către CJ Hunedoara!

Cum au dispărut 3 kilometri de drum județean din contract. Plus Jiețul

Ciudat este că, potrivit contractului licitat de CJ Hunedoara, 3 km din drumul județean sunt săriți de la plată și, teoretic, de la deszăpezire. Doi kilometri în partea de jos și un kilometru în partea de sus a drumului spre Straja. La fel ca și drumul spre Jieț. Ar fi în intravilanul localităților, însă primăriile din Petrila și Lupeni nu au preluat aceste porțiuni de drum județean, care au rămas ale nimănui!

Emil Părău: ”Eu trebuia să mă opresc, conform contractului, unde-i parcarea, la bariere. Dar dacă nu făceam acești 3 kilometri, drumul era impracticabil, pentru că nu puteai să mergi nici jos. Nici Jiețul nu mai este în contract. Se bazează pe o adresă a primăriei Petrila că e intravialn, primăria zice că e drum județean…. Pe contract nu am aceste drumuri. Pe vechiul contract era. Dar eu le-am făcut toată iarna, că de suferit aveau oamenii. (…) Ei se bazează pe niște adrese, dar nu este nicio adresă de preluare a Primăriei, nici a Petrilei, nici a Lupeniului, de preluare a drumului județean. Nu a preluat nimeni acei kilometri de drum județean. Ei au cerut o adresă unde-i intravilanul. Dar intravialnul localității e una… Eu oricum acum am făcut o adresă să văd ce facem cu acești 3 kilometri. Acum oricum nu o să primesc niciun ban, dar măcar să rezolve pentru la anul”.

12 oameni lucrează la deszăpeziri pentru drumurile județene din Valea Jiului. Conform contractului,în județul Hunedoara se plătesc doar intervențiile. Pentru staționare, teoretic, se dă 75% din salariul deserventului utilajului, dar numai dacă stau mai mult de 3 zile. ”În munte nu poți să stai 3 zile, pentru că nu este numai zăpada, ci și polei, iar eu toată iarna nu am avut staționare”, a precizat Părău.

Carmen COSMAN – PREDA