Echipament de protecție la limită la Spitalul Județean de Urgență Deva. Instituția a fost transformată în unitate medicală pentru pacienții cu Covid – 19. Echipamentele – tot mai scumpe și mai greu de găsit!

Echipamentele de protecție specială sunt tot mai scumpe și mai greu de achiziționat de către unitățile medicale. Prețurile lor au explodat, dar chiar și așa se găsesc tot mai greu la furnizori. Spitalul Județean Deva a fost transformat, din 26 martie, în unitate medicală care va prelua pacienții cu „COVID-19”, dar personal medical se teme că va fi nevoit să plece în curând ”la luptă” cu mâinile goale. ”Acum suntem OK. Dar nu o să ne țină mult. Dacă nu reușim să găsim acum să ni se aducă, se vor termina și astea. Stocul nu e exagerat de mare. E la limită”, spune managerul SJU Deva, Daniela Roșca. De precizat că la această oră în județ nu există niciun aparat de testare pentru noul coronavirus. Și, mai grav, prețul aparatele de ventilație s-a dublat!

Combinezoane, halate de protecție impermeabile, măști de protecție FP 2, FFP 3. Acesta este echipamentul de protecție suplimentar pentru COVID pozititv, pe care trebuie să îl poarte personalul medical în condițiile în care intră în contact cu un pacent confirmat. Echipamente de protecție de care este absolută nevoie la Spitalul Județean de Urgență Deva, transformat din 26 martie în unitate medicală care va prelua pacienții cu „COVID-19”. Acum, la SJU Deva sunt internate 5 persoane confirmate pozitiv pe Secția Boli Infecțioase și 3 pacienți pe Secția Terapie Intensivă. În rest sunt suspiciuni. managerul SJU Deva, Daniela Roșca a precizat că s-au mai recoltat probe, dar încă nu a venit rezultatele testelor.

”Până în data de 25 martie am avut echipament de protecție COVID pe secțiile principale, pentru că atât am avut. În momentul de față, a venit în sfârșit una dintre comenzi – că am lansat mai mute comenzi, și toate secțiile au asigurat un minim necesar de echipament. Avem echipament Covid, am împărțit pe toate secțiile, și mai avem și promisiuni că vom primi, și din alte părți, și donații, am mai comandat pe achiziții, și halate impermeabile, botoșei”, a declarat managerul SJU Deva, Daniela Roșca.

Achiziții RESPINSE

Grav este însă că, deși s-au lansat foarte multe comenzi, oferta de pe piața de profil este tot mai mică. Iar prețurile au explodat!

Daniela Roșca, manager Spital Deva: ”Avem și grămadă, ca să spun așa, multe respingeri la achiziții, că sunt stocuri epuizate. De exemplu, ieri chiar m-a lovit plânsul. Am dat comenzi și de halate și de combinezoane. După ce toată dimineța Biroul de Achiziții a căutat și a găsit pe stoc la anumite firme, aseară am primit negații de la toate: și măști, și combinezoane, și halate. Am comandat cred vreo 5.000 de combinezoane. La ora 10.00 am vorbit cu un domn, care ne-a spus că ne face donație 1.300 de combinezoane. Are o firmă prin America, am înțeles, locuiește acolo, și a spus că ne poate dona și se ocupă el de achiziție. Asta a fost vestea bună. (…) Halatele de unică folosință pe care le-am achiziționat în 3 martie, care se pot purta și le aveam pe stoc, le-am achiziționat cu prețul de 3,8 lei. Ieri am mai vrut să mai cumărăm încă 3.000 de bucăți. Prețul de achiziție de 10,8 lei, ne-a dat refuz, am mers mai departe, am mers la 34,8 lei și și așa am primit refuz. Nici nu știu de unde și cum să mai fac rost”.

NU există la această oră nicun aparat de testare pentru noul coronavirus!

Îngrijorător este că, la această oră în județ nu există niciun aparat de testare pentru Covid – 19. Încă se recoltează probe, care se trimit în alte județe pentru prelucrare. Spitalul Județean de Urgență Deva  a primit un aparat de la o companie privată, dar nu există și kit- urile pentru Covid – 19. Mai grav, prețul aparatelor de ventilație s-a dublat!

”PCR-ul pe care l-am primit donație s-a montat vineri, s-au făcut tete, am primit un kit de 30 de teste, s-a instruit personalul. Doi medici s-au instruit vineri și restul vor fi instruiți luni. Se face calibrarea aparatului și de marți putem să testăm. Din ce mi-a spus doamna doctor, pe panelul respirator 2 se pot identifica 18 virusuri, adenovirusuri, rinovirusuri, 5 tipuri de coronavirusuri, dar nu specific Covid – 19. Avem o promisiune din partea firmei că, până în data de 10 aprilie – 14 aprilie vor termina și kit-urile pentru Covid – 19. Singura deficiență să zic așa este că timpul de lucru este destul de mare. Din 2 în 2 ore face câte o probă. Dar totuși putem lucra, din 24 de ore avem 12 ore… dar e  mai bine decât nimic și mulțumim firmei care ne-a ajutat cu aparatul. Pentru Real Time PCR, avem filă de buget și vom demara mâine dimineață achiziția pentru aparatul respectiv. Noi avem banii, facem achiziția – direct, fără negociere prealabilă. Pentru aparatele de ventilație, toate firmele pe care le-am găsit,termenul de livrare era în luna iulie – august. Am găsit totuși o firmă care ni le poate adduce în termen de 3-4 zile. Le aduc din străinătate, le vor aduce, au pe stoc în străinătate, și deja am demarat achiziția pentru 6 aparate. Discuția este că, prețul lor față de prețurile pe care le-am avut noi inițial pe nota de fundamentare, a crescut de la 56.000 la 95.000 un aparat”, a  explicat managerul SJU Deva.

Situația este tot mai complicată și speranța este că piața de profil își va da drumul. Spitalul Județean de Urgență Deva încă are echipament de protecție, dar la limită și asta în condițiile în care, așa cum spuneam, a fost transformată în unitate medicală pentru blonavii cu Covod -19.

”Din 26.000 de măști chirurgicale ne-au venit 1.000. S-a ajuns în situații să se împrumute de la o secție la alta. În fiecare dimineață se face raportare să știm exact situația. (…) Acum suntem OK. Dar nu o să ne țină mult. Dacă nu reușim să găsim acum să ni se aducă, se vor termina și astea. Stocul nu e exagerat de mare. E la limită”, a precizat Roșca.

Reamintim că în data de 26 martie, prin Ordin al Prefectului de Hunedoara, Spitalul Județean de Urgență Deva a fost transformat în unitate medicală care va prelua pacienții cu „COVID-19”. De asemenea, în ordin se precizează că devin „spitale de suport” unităţile medicale din Hunedoara, Petroşani, Haţeg, Orăştie, Brad, Lupeni, Vulcan, Zam şi Simeria precum şi sanatoriile din Brad şi Geoagiu.

Carmen COSMAN – PREDA