29 de energeticieni de la Mintia sunt izolați la o pensiune, pentru ca sistemul să poată funcționa fără probleme. Minerii intră la lucru în 3 schimburi începând de astăzi!

Suntem în situație de urgență, pe fondul pandemiei cauzate de noul virus, iar sistemul energetic național trebuie să funcționeze la capacitate optimă în toată această perioadă. În concluzie, oficialii Complexului Energetic Huneodara au decis să ia câteva măsuri, în concordanță cu prevederile Ordonanței Militare nr. 4. Astfel, 29 de energeticieni sunt izolați într-o pensiune de lângă Deva, iar minerii intră la lucru pe 3 schimburi, cu pauză de dezinfecție între ele.

Măsurile de protecție au fost luate deopotrivă pentru sectorul energetic și pentru cel minier. La această oră, la nivelul Complexului Energetic Huneodara  fost înregistrat un singur caz de infecție cu Covid – 19, la un angajat al Minei Lupeni, care a fost deja externat și se află în perioada de 14 zile d eizolare la domiciliu.

”Pentru Termocentrala Mintia, care este în funcțiune în momentul de față, pentru toată partea energetică, în urma cosultărilor pe care le-am avut cu conducerea de la Termocentrala Mintia și Termocentrala Paroșeni, am decis ca un număr de 29 de angajați să fie izolați la o pensiune în apropierea Termocentralei Mintia. Vor sta în permanență acolo, le vom asigura cazare și trei mese pe zi, astfel încât să îi avem tot timpul la dispoziție, să nu ia legătura cu nimeni din exterior, nici măcar cu familia, și ei să poată să meargă de câte orieste nevoie la Termocentrală pentru a putea porni termocentralele în caz de vreo avarie, sau cineva se îmbolnăvește și nu putem să lucrăm cu oamenii care se află în momentul de față la serviciu. Pentru personalul TESA de la cele două termocentrale am luat decizia să se presteze muncă al domiciliu. Pe o  perioadă de 14 zile fiecare angajat va sta acasă, prin rotație, astfel încât să acoperim întreaga lună lucrătoare, tocmai pentru a încerca să ferim pe cât posibil contactul între colegi și să evităm pe cât posibil o eventuală îmbolnăvire de la un om la altul”, a declarat Cristian Roșu, administrator special al CEH.

3 schimburi pentru mineri

Măsuri au fost luate și pentru partea minieră. De la 4 schimburi, s-a ajuns la 3, cu pauze între ele, astfel încât să se poată face dezinfecția necesară.

”Până acum activitatea se desfășura pe 4 schimburi a câte 6 ore. În baza ordonanței am decis să modificăm acest program de lucru. Astfel că, începând de astăzi activitatea se desfășoară pe 3 schimburi, tot a câte 6 ore, dar cu o pauză de 3 ore între schimburi. În cele 3 ore în care oamenii nu se întâlnesc vom face dezinfecție la vestiare, la băi, la căile de acces, tocmai ca să prevenim pe cât posibil eventualele îmbolnăviri. Încercăm să nu se întâlnească oamenii nici măcar când se face schimbul locului de muncă”, a spus Roșu.

Singurul moment unde există cât de cât o întâlnire este schimbul I, a precizat sursa citată, dar și acolo s-au luat măsuri astfel încât cei care ies să nu se întâlnească cu cei care intră sau să interacționeze în foarte mica măsura. Și aici, personalul TESA, prin rotație, lucrează de la domiciliu câte 14 zile. În plus, la fiecare subunitate se afișează în fiecare zi numărul de persoane infectate de la societatea respectivă sau persoane aflate în izolare.

”Până acum, pe tot Complexul, noi am avut un singur caz de infectare, la Mina Lupeni. Între timp pacientul a fost adus de la Timișoara și se află în perioada aceea de 14 zile de carantină după ieșirea din spital. Avem câteva persoane autoizolate la domiciliu, în urma venirii din concediu sau în urma întâlnirilor cu diferite persoane”, a declarat Cristian Roșu.

Anagajații CEH care doresc pot să își efectueze concediul de odihnă restant sau concediul programat în luna în curs.

Carmen COSMAN – PREDA