Colegiul Județean al Medicilor: Condițiile de muncă ale medicilor din spital sunt departe de a fi conforme și pun în pericol sănătatea lor și a pacienților pe care îi tratează!”

Colegiul Județean al Medicilor Hunedoara a solicitat tuturor instituțiilor medicale să facă publice mijloacele pe care le au la îndemână, resursele materiale de care dispun, modul în care sunt împărțite și capitalul uman pe care îl au în vedere. CJM Hunedoara a încercat să explice și motivele pentru care unii medici aleg ca în aceste zile să își dea demisia!

Prin intermediul unui comunicat de presă, CJM Hunedoara a precizat că lipsa de transparență și de predicție cu privire la strategia pe care decidenții politici o au în vedere generează o stare de neliniște și neîncredere întregului corp medical.  S-a subliniat că, în condițiile actuale, condițiile de muncă ale medicilor din spital sunt departe de a fi conforme și pun în pericol sănătatea lor și a pacienților pe care îi tratează. CJM Hunedoara a încercat să explice și motivele pentru care unii medici aleg ca în aceste zile să își dea demisia!

Iată în continuare comunicatul de presă semnat de Biroul Executiv al CJM Hunedoara:

”Comunicat de presă

Viața învinge întotdeauna. Ceea ce rămâne în conștiința tuturor este solidaritatea și devotamentul care ne caracterizează ca oameni și profesioniști.

 Suntem conștienți de clipele încărcate de dramatism pe care colegii noștri implicați direct în focare COVID le trăiesc zi de zi departe de familiile lor. Nu există cuvinte și nici mijloace prin care noi și societatea să le mulțumim.

Lipsa de transparență și de predicție cu privire la strategia pe care decidenții politici o au în vedere generează o stare de neliniște și neîncredere întregului corp medical.

Solicităm instituțiilor implicate să facă publice mijloacele pe care le au la îndemână, resursele materiale de care dispun, modul în care sunt împărțite și capitalul uman pe care îl au în vedere, la nivelul fiecărei unități medicale. În conjunctura actuală condițiile de muncă ale medicilor din spital sunt departe de a fi conforme și pun în pericol sănătatea lor și a pacienților pe care îi tratează. Solicităm în regim de urgență să se găsească resurse pentru întregul corp medical și în special pentru colegii medici care de zile în șir stau izolați, alături de pacienți în unități medicale din județul Hunedoara fără a avea la îndemână condiții decente de izolare. Nu putem și nimeni nu poate judeca situația în care un medic își dă demisia având în vedere situația actuală, presiunea profesională exercitată zi de zi asupra lui, lipsa materialelor de protecție, suprasolicitarea fizică și psihică deosebită generate de pandemie. Dincolo de calitatea de medic este natura umană care cedează la condiții de stres, fără suport din partea societății și a autorităților.

Situația medicului carantinat în spital este situația condamnatului căruia i se refuză contactul uman cu cei dragi și are în schimb „dreptul” la muncă silnică, dincolo de normele legale.

Speranța este în fiecare dintre noi. Ea ne unește și ne dă forță pentru ziua de mâine”.    

Carmen COSMAN – PREDA