Aproape 40 de studenți de la Petroșani sunt încă peste hotare, la studii. Chiar și în zonele roșii

Chiar dacă afectat de criza medicală internațională, programul Erasmus+ continuă într-o oarecare măsură la Petroșani. Circa 40 de studenți de aici sunt încă la studii în țări din Europa, inclusiv în zone roșii de Covid – 19. Nu și-au manifestat dorința de a se întoarce acasă, spun oficialii Universității Petroșani, care țin în permanență legătura cu ei.

Doar trei studenți din lotul plecat în luna februarie și-au manifestat dorința de a se întoarce acasă, după declararea pandemiei, iar aceștia sunt acum la domiciliile lor,  a declarat Rectorul Universității Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin.

”Noi am trimis din luna februarie o serie de studenți în proiectele Erasmus și la ora actuală, mai avem 40 de studenți care sunt în țările europene. Sunt în țări precum Spania, Italia, Germania, Polonia, Ungaria.Ținem permanent legătura cu ei, atât prin mail, cât și printr-o bază de data pe care o avem on-line cu ei. Doar 3 din cei 41 au venit în România și sunt cantonați la ei acasă. Ceilalți sunt în izolare în țările în care își desfășoară acest program. Menținem permanent legătura cu ei și le prezentăm toate detaliile vis-a-vis de ambasade, de modul în care țin legătura dacă au probleme, cu cine, locurile celor mai apropiate ale consulatelor sau ambasadelor noastre în țările respective. Ei deocamdată nu au solicitat să vină acasă până își termină programul”,a  declarat Radu Sorin, Rectorul UPET.

Și totuși, pandemia de Covid – 19 afectează desfășurarea acestor programe de studii și schimburi de experiență.

”Ne afectează desigur, pentru că o altă tranșă de studenți și cadre didactice trebia să plece în lunile aprilie și mai și fie că le decalăm perioadele, fie că probabil va trebui să anulăm o parte din aceste burse, atât pentru predare, cât și pentru pregătirea lor profesională, pentru studiu”, a explicat sursa citată anterior.

Carmen COSMAN – PREDA