Pandemia a adâncit și a scos la iveală toate deficiențele și imperfecțiunile sistemului sanitar. O corupție endemică din interior, spune chiar Colegiul Medicilor!

Foto: Digi 24

O bubă a unui sistem subfinanțat și politizat până în măduva oaselor se sparge în aceste zile, când toate tarele par să iasă la iveală. Medicii, cadrele medicale, lipsurile din sistemul sanitar ies la iveală și, mai grav, s-a ajuns cu politizarea ierarhiilor până la nivel de șefi de secții, iar deciziile medicale au fost tot mai viciate de puterea conferită acestor ierarhii. Nu de azi, nu de ieri, ci de 30 de ani, iar acum decontăm toate aceste bube ale sistemului de sănătate.

Sunt lucruri pe care astăzi le spune, cu subiect și predicat, și Colegiul Județean al Medicilor Hunedoara, care vorbește despre politizarea excesivă a sistemului, care a împiedicat autoritatea profesională să impună standardele adecvate. La ce a dus acest lucru, vedem astăzi: lipsa echipamentelor absolut necesare, conduceri depășite de situație care au fost demise ori și-au dat demisia.

Un comunicat de presă dat astăzi publicității de Colegiul Județean al Medicilor Hunedoara arată cum ”sănătatea a fost lăsată la îndemâna declarațiilor deșănțate, la cheremul demagogiei sau oportunismului financiar”. O corpție endemică, din interior, după cum spune CJM.

Redăm în continuare comunicatul în integralitate.

”Biroul Executiv al Colegiului Județean al Medicilor Hunedoara își exprimă susținerea față de colegii de la Spitalul Județean de Urgență Deva, care doresc să participe efectiv la lupta împotriva perfidului coronavirus, salvând viețile pacientilor, exercitându-și profesia cu conștiință și demnitate. Este pentru prima dată în ultimele decenii, când breasla medicală este în „ lumina reflectoarelor”. Pandemia Covid -19 a adâncit și scos la iveală toate deficiențele și imperfecțiunile sistemului sanitar, precum și corupția endemică din interior. Pentru a deveni performant și atractiv sistemul medical românesc trebuie reformat din temelii. Desigur responsabilitatea morală pentru aspectul actual al sistemului medical aparține și doctorilor care nu au protestat decât rareori împotriva corupției. Sănătatea a fost lăsată la îndemâna declarațiilor deșănțate, la cheremul demagogiei sau oportunismului financiar. Politizarea excesivă a sistemului a împiedicat autoritatea profesională să impună standardele adecvate. S-a ajuns cu politizarea ierarhiilor până la nivel de șefi de secții, iar deciziile medicale au fost tot mai viciate de puterea conferită acestor ierarhii. Urmărim cu atenție evoluția evenimentelor la toate spitalele teritoriale și în mod special la Spitalul Județean de Urgență Deva – fanion al județului Hunedoara. Suntem convinși că medicii noștri vor reuși să facă față tuturor provocărilor”, este comunicatul Biroului Executiv al CJM Hunedoara.

Carmen COSMAN – PREDA