Poștaștii – în prima linie cu salariul minim pe economie!

Foto: CanCan

Poștașii din întreaga țară sunt în aceste zile în prima linie, fie că vorbim despre cei de la ghișee sau, mai ales, de cei de pe teren, care duc zilnic corespondența, pensiile, alocațiile sau ajutoarele sociale. Sunt în prima linie cu un echipament minim de protecție și, mai ales, plătiți cu salariul minim pe economie!

Poștașii sunt în prima linie, alături de alte categorii socio-profesionale, dar nimeni nu pare să se gândească la ei. Cei  mai mulți cu salariul minim pe economie și fără măcar să beneficieze de un spor de pericol. Niciodată nu l-au avut și nici acum nu au primit nici măcar un leu în plus la salariu. Au primit niște măscuțe și mănuși, dar nu suficiente, așa că, din propriul lor buzunar și din salariile și așa mici își cumpără atunci când nu mai au. Dar vin la lucru. Și nu s-au plâns niciodată. Nu au lăsat geanta jos, deși sunt măcinați de boli profesionale și nu au nici măcar grupe de muncă.

La nivel național sunt 11.600 de factori poștali și 24.000 de salariați în toată  compania. În Petroșani sunt 18 factori poștali, iar în total Oficiul Poștal Petroșani are 44 de angajați, pentru că acesta are în componență și Aninoasa, Bănița sau Baru.

Și fiecare dintre aceștia  are contact cu cel puțin 100 de persoane într-o zi. Pot oricând să fie vectori de transmitere a bolii sau receptori deopotrivă. Să nu uităm că nu pot să stea la 2 metri distanță, așa cum prevăd regulile de distanțare socială. Omul trebuie să semneze cuponul, să îi înmâneze banii… Și toate acestea se întâmplă prin contact direct. Și au, la rândul lor, familii acasă, dar continuă să își facă treaba, deopotrivă la ghișee sau pe teren. Să ne livreze corespondența, pensiile, ajutoarele sociale, etc. Așa cum au făcut-o și până acum.

Iar pentru acest lucru, pentru faptul că nu au abandonat, pentru că sunt în slujba noastră, deși au temerile lor, pe care de cele mai multe ori preferă să nu le exprime, merită întregul nostru respect! Ca și ceilalți din linia întâi!

Carmen COISMAN – PREDA