Muncitorii prinși sub dărâmături la mina Uricani încărcau niște betoane când s-a prăbușit puțul cu skip. Expertiză tehnică făcută de Facultatea de Construcții din Cluj -Napoca

O expertiză tehnică va fi realizată de Unievrsitatea Tehnică – Facultatea de Construcții din Cluj – Napoca în cazul accidentului de muncă de pe platforma minei Uricani, în care doi oameni și-au pierdut viața. Dacă inițial se vorbea despre posibile vibrații produse de demolarea unor fundații din apropierea puțului cu skip prăbușit, acum această ipoteză a picat.

În zona respectivă se lucra, practic, la încărcarea unor betoane din zona unui șanț situat la aproximativ 20 de metri de fundația turnului, spun reprezentanții ITM Hunedoara, care au declanșat o anchetă. Urmează să fie făcută și o expertiză tehnică, care să stabilească dacă s-a respectat proiectul de demolare.

”Am luat deja legătura cu Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Facultatea de Construcții pentru a face o expertiză tehnică a motivului căderii puțului, să vedem dacă s-a respectat acel proiect de demolare, dacă au făcut prea multe găuri în el, dacă au rupt prea mult din el… Probabil mișcările de pe teren, autocamioanele, excavatoarele au făcut vibrații și s-au dus încolo, dar puțin probabil. Trebuie să așteptăm neapărat concluziile expertizei”, a declarat Adrian Florin Bozdog, Inspector şef în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara.

O anchetă a declanșat și Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani, fiind deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și nerespectarea securității și sănătății în muncă.

Sub dărâmături au fost prinși doi bărbați, în vârstă de 31 de ani, respectiv 41 de ani, din Petrila și Lupeni, în momentul în care puțul cu skip s-a prăbușit, miercuri dimineața. Prima victimă manevra un excavator, fiind în prima sa zi de muncă, iar cea de a doua victimă era șoferul unei autobasculante. Ambii bărbați au fost găsiți, ieri, decedați, la aproximativ 2 metri unul de celălalt, prinși sub bucățile imense de beton ale puțului cu skip prăbușit.

Carmen COSMAN – PREDA