Mina Petrila e tot la Societatea de Închideri. Consiliul Județean tot zice că o ia, dar nu reușește

Foto: Facebook Planeta Petrila

Clădirile istorice ale Minei Petrila sunt și acum tot în proprietatea Societății Naționale de Închideri de Mine Valea Jiului. Consiliul Județean Hunedoara tot zice că le cumpără, dar după un an de discuții nu s-a întâmplat nimic în afară de un schimb de documente. De data aceasta, lucrurile s-ar fi blocat undeva în zona Adunării Generale a Acționarilor, spune directorul SNIMVJ, Gheorghe Bobar.

Pașii pentru achiziționarea activelor de la Mina Petrila au fost mult simplificați, după ce Ministerul Culturii a trimis către Societatea de Închideri de Mine Valea Jiului o adresă oficială prin care își declină dreptul de preemțiune. Nici Primăria Petrila nu vrea aceste active, pentru că nu are banii necesari, iar Consiliul Județean Hunedoara și-a exprimat public intenția de a le prelua pentru a le pune în valoare. Costă undeva la 2,1 milioae de lei conform evaluării făcute, iar CJ Hunedoara spune că are banii necesari.  Din execdentul de anul trecut, chiar dacă nu au fost prinse în buget sumele necesare.

Prin luna februarie, Consiliul Județean Hunedoara a transmis o scrisoare oficială de intenție privind achiziționarea activelor care formează Mina Petrila, dar discuțiile nu au trecut de această etapă. De data asta, lucrurile s-ar fi blocat undeva în zona Adunării Generale a Acționarilor, spune directorul SNIMVJ, Gheorghe Bobar.

”Am avut ședință de Consiliu de Administrație luna trecută și am înaintat către AGA propunerea ca aceste active să fie vândute Consiliului Județean, având în vedere că ei și-au manifestat în scris dorința de a le achiziționa. Din păcate, încă nu a fost convocată AGA, deși noi am solicitat în ședința de Consiliu de Administrație”, a declarat Gheorghe Bobar.

Este vorba despre un teren în suprafață de 163.855 mp și construcții cu suprafață totală desfășurată de 14.438 mp, clasificate ca monumente istorice.

Mina Petrila s-a închis la data de 1 noiembrie 2015. Fostul perimetru minier a fost înierbat și doar clădirile încadrate drept monumente istorice mai vorbesc la Petrila despre lunga istorie a industriei extractive. Imobilele au fost intabulate, pentru a se putea face dovada proprietății lor, și evaluate, la fel ca și terenul, la suma totală de circa 2,1 milioane de lei. Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului poate vinde direct activele istorice ale Minei Petrila.

În discuție sunt atelierele mecanice,clădirea compresioarelor vechi și termocentrala cu coșul de fum, Mina Deak, puțul nou cu skip, Puțul Centru și Preparația veche.