Separatoare între toalete la noua grădiniță din Petroșani. Banii pentru construcția unității de învățământ au venit în cea mai mare parte de la bugetul local

Toaletele micuților ce vor învăța la grădinița de la Școala I.G.Duca din Petroșani vor fi despărțite una de alta prin intermediul unor separatoare din material plastic, asta chiar dacă legea nu prevede acest lucru. Separatoarele vor veni odată cu mobilierul pentru grădiniță, a precizat primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Toaletele preșcolarilor ce vor învăța din această toamnă la grădinița de la Școala I.G.Duca din Petroșani nu vor rămâne ”open space”, ci vor fi despărțite prin separatoare, a precizat primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi. De precizat că normativele în domeniu nu prevăd acest lucru.

”Am luat legătura cu DSP Hunedoara, cu doamna dr. Birău, am întrebat încă o dată, mi-a spus că acele separatoare nu sunt obligatorii. Am întrebat dacă putem să punem acele separatoare și mi-a spus că putem să le punem, dar că nu putem să punem uși. Deci nu putem face cabine. Vom pune doar separatoare între toaletele micuților. Sunt două toalete mari acolo, una va fi pentru fetițe, una pentru băieței, ca să lămurim și acest aspect. Probabil că săptămâna viitoare, în momentulîn care mobilierul va fi finalizat,vor fi finalizate și aceste separtaoare și montate în cele două băi”.

La această grădiniță vor fi mutate grupele de copii care merg acum la grădiniță în incinta școlii, însă numărul preșcolarilor poate fi suplimentat, în funcție de cerințe. Spațiu este suficient, iar din toamnă își va deschide porțile.

”Lucrările au fost încheiate, clădirea a fost recepționată. Avem toate avizele, inclusiv avizul ISU.  Lucrările au durat mai bine de 10 ani, dar nu din vina noastră. Au fost tot felul de sincope. Prima data a fost la Ministerul Învățământului, apoi a revenit la noi, am avut probleme cu constructorii care au intrat în faliment. Dar, iată că astăzi suntem la momentul fericit la care clădirea este gata. Consiliul Local a alocat 50.000 de lei Școlii I.G. Duca pentru mobilier, mâine și vine și o parte din mobilier”, a declarat primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Pentru ca licrările să poată fi finalizate a fost nevoie de trei licitaţii și  trei constructori diferiţi.  Inițial, lucrarea a fost executată de SC Simar SRL, care a câştigat licitaţia organizată în anul 2007. Valoarea de adjudecare a fost de circa 1,5 milioane de lei, iar grădiniţa trebuia finalizată după 14 luni de la demararea construcţiei, respectiv 30.12.2008. Constructorul a încasat aproximativ 1,2 milioane de lei, dar calcula că ar mai fi nevoie de încă 1,6 milioane de lei pentru ca imobilul să fie predat la cheie. Cum aceşti bani nu au mai venit, atunci proiectul fiind la minister, grădiniţa a rămas nefinalizată. Ulterior, după o nouă licitație, lucrarea a ajuns la firma Max Asalt, dar după numai o lună lucrările au fost din nou stopate, după ce firma a intrat în faliment. În această perioadă în care a fost sub contract, societatea în cauză a efectuat lucrări de numai 10 la sută din restul de execuție.

La finele lunii noiembrie 2017, Primăria Petroșani a atribuit către societatea BRT Trust SRL contractul care vizează finalizarea lucrãrilor la grãdinita IG Duca, asta după ce s-a s-a actualizat și deviziul general. Cei mai mulți bani pentru acest proiect, respectiv 2 milioane din cele 3 milioane, au venit de la bugetul local.

Carmen COSMAN – PREDA