Lucrările de demolare pe fosta platforma minieră de la Uricani au fost reluate. Specialiștii din Cluj au terminat expertiza la fața locului

După ce o perioadă au fost sistate, ca urmare a tragicului accident în care două persoane și-au pierdut viața, lucrările de demolare de pe platform fostei mine Uricani au fost reluate.

La Uricani a ajuns și echipa de specialist de la Universitatea Tehnică – Facultatea de Construcții din Cluj – Napoca, pentru realizarea unei expertize tehnice de specialitate care să stabilească de ce anume s-a prăbușit puțul cu skip, accident cumplit în urma căruia doi muncitori au murit striviți sub dărâmături.

”La Uricani de luni constructorul a reînceput activitatea. Ei nu au lucrat în săptămâna de după Paști. Tot de luni au venit cei de la Cluj și au făcut o analiză de specialitate a clădirii prăbușite. Ne-au spus că în circa două săptămâni ne vor da avizul să continuăm lurcările în zona respective. Perimterul respective a  fost izolat. Toate clădirile din zona Uricaniului trebuie puse la pământ, iar constructorul lucrează cu oamenii la alte cădiri, urmând ca după cele două săptămâni când specialiștii își formează o opinie și ne-o comunică, se ridică și interdicția de a nu pătrunde în zona respectivă”,a  declarat Gheorghe Bobar, directorul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiuli.

În momentul în care a avut loc accidental mortal, în zona respectivă se lucra, practic, la încărcarea unor betoane din zona unui șanț situat la aproximativ 20 de metri de fundația turnului, spun reprezentanții ITM Hunedoara, care au declanșat o anchetă. Urmează să fie făcută și o expertiză tehnică, care să stabilească dacă s-a respectat proiectul de demolare.

O anchetă a declanșat și Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani, fiind deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și nerespectarea securității și sănătății în muncă.

Sub dărâmături au fost prinși doi bărbați, în vârstă de 31 de ani, respectiv 41 de ani, din Petrila și Lupeni, în momentul în care puțul cu skip s-a prăbușit, miercuri dimineața. Prima victimă manevra un excavator, fiind în prima sa zi de muncă, iar cea de a doua victimă era șoferul unei autobasculante. Ambii bărbați au fost găsiți, ieri, decedați, la aproximativ 2 metri unul de celălalt, prinși sub bucățile imense de beton ale puțului cu skip prăbușit.

Carmen COSMAN – PREDA