Nu au reușit să-și impună imediat conducerea agreată și au ieșit la atac. Directorul interimar al Spitalului Județean Deva, țina șefilor PSD Hunedoara!

Medicul Bianca Glodean, numită de Ministerul Sănătății la conducerea Spitalului Județean de Urgență Deva, a devenit ținta atacurilor ”la baionetă” ale liderilor de opinie din PSD Hunedoara, dar și a celor din conducerea Consiliului Județean (condus tot de PSD!), care s-au văzut în imposibilitatea de a prelua din nou controlul asupra unității medicale sau nu atât de repede pe cât și-ar fi dorit, probabil. Medicii din conducerea SJU Deva nu sunt singurii luați în ”bătaia puștii” în ultima perioadă de fruntași ai PSD Hunedoara.

Este scoasă în față o demisie scrisă de dr. Bianca Glodean, dar asta după ce a fost scuipată de o pacientă confirmată cu Covid – 19. Se întâmpla într-un moment în care spitalul aflat în administrarea Consiliului Județean Hunedoara nu avea mai de niciunele, după cum reclamau chiar cadrele medicale la acea perioadă. De asemenea, dr. Glodean, care era la vremea respectivă vicepreședinte al Sindicatului Medicilor de la SJU Deva, s-a luptat să scoată spitalul de pe lista celor declarate Covid – 19, un spital căruia îi lipseau și încă îi lipsesc până și circuitele necesare. Nu a  reușit și a  considerat că a eșuat în demersul său, dar același medic s-a întors la pacienți după ce Ministrul Sănătății a adus un management militar care a demonstrat că, prin decizii coerente și corecte, situația poate fi schimbată. În bine.

Sunt amănunte pe care liderii PSD Hunedoara vor să le treacă cu vederea, să le uite cu totul, și ei și restul oamenilor, și ies la atac.

”Din punct de vedere legal, Ministerul Sănătății a făcut numirile legale. Că echipa pe care a numit-o în perioada 7-14 mai are unele probleme de imagine, cum ar fi că managerul interimar, care pe timpul pandemiei a dat bir cu fugiții și și-a dat demisia de teama coronavirusului, că directorul medical (n.r. dr. Marius Blendea_, ca-n filme, și-a furat nevasta din zona de carantină, este altceva. Ce este clar este că Consiliul Județean, prin președinte, și-a manifestat prerogativele legale și, începând cu data de 15, a numit o conducere interimară la Spitalul Județean (…) În demisie a scris că angajatorul nu și-a respectat obligțiile asumate prin contract”,a  declarat administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, citat de Știrile Transilvaniei.

Iar acuzele acestuia, în aceeași logică politică, au continuat și la finele săptămânii trecute, când Avram a  fost invitat într-o emisiune la Mondo TV Petroșani.

Și preedintele PSD Hunedoara, deputatul Laurențiu Nistor, a ieșit la atac. La Antena 3 Deva Nistor a precizat că ”ministrul Sănătăţii a vrut să atragă Consiliul Judeţean într-o cursă, solicitând să nominalizeze pe perioada stării de urgenţă persoane pentru conducerea spitalului. Dar, ministrul ştie foarte bine că el numeşte conducerea, nu Consiliul Judeţean, în această perioadă de urgenţă. Îi respect pe cei doi puşi să conducă spitalul (n.r. Bianca Glodean şi Marius Blendea), sunt profesionişti. Dar doctoriţa Glodean şi-a dat demisia din funcţie, în 12 aprilie. Şi, atunci, cum o pui manager?”.

De fapt, Consiliul Județean Hunedoara a fost invitat să propună o conducere interimară la SJU Deva, iar propunerile lor nu au coincis cu decizia ministrului Sănătății, Nelu Tătar. Și de aici și atacul la baionetă al celor doi. Conducerea lor ar trebui să aștepte data de 15 mai, când se iese din situația de urgență și spitalul intră din nou sub jurisdicția CJ Hunedoara. dacă nu se decide altfel la nivel de minister!

De precizat că SJU Deva a devenit un adevărat focar Covid – 19 pe timpul unui alt director numit și agreat de PSD Hunedoara, suspendat la finele lunii martie din ordinul Prefectuluid e Hunedoara. Spitalul intrase deja în carantină din cauză că situația nu a putut fi gestionată. Prefectul Vasilică Poteca a declarat la acea vreme că managerul spitalului i-a închis pe medici într-o secţie de oncologie şi că managerul nici măcar nu i-a răspuns la telefon.

Măsurile de carantină forțată au fost instituite în data de 29 martie, iar la un moment dat erau circa 100 de cadre medicale închise în spital. O parte dintre acestea s-au pozitivat și au devenit pacienți. Ministrul nelu Tătaru spunea clar că ”la spitalul din Deva nu există circuite în acest moment, iar dacă există nu sunt respectate. (…) În acest moment nu pot spune că cineva și-a făcut treaba, altfel nu mai eram eu aici”.

Situația reală, adusă la cunoștința ministrului Sănătății

Revenind la medicul Bianca Glodean, numită interimar la conducerea SJU Deva, aceasta i-a adus la cunoștința ministrului Sănătății care este situația spitalului. Într-un mesaj public explica și de ce nu poate să fie prezentă la întâlnirea cu Tătaru, din data de 8 aprilie, când ministrul a instalat la conducerea unității medicale din Deva o conducere militară:

”Din pacate izolarea impusa din cauza ca am fost scuipata de catre o pacienta in sevraj, Covid+, care a devenit violenta in cursul serviciului meu de garda la cardiologie, ma impiedica sa fiu in spital in cursul vizitei dvs. Fiind insa vicepresedinte al sindicatului medicilor din spitalul nostru, doresc sa dau glas ingrijorarii corpului medical in ceea ce priveste programul de lucru care va fi adoptat de acum inainte in institutie si sa pledez pentru functionarea in program normal de garzi sau ture a 8/6 ore.
IN NUMELE COMUNITATII JUDETULUI HUNEDOARA, DORESC INSA SA VA ROG SA REPUNETI SJU DEVA PE LISTA SPITALELOR NONCOVID. Stim cu totii ca s a facut o greseala regretabila. Nu mai conteaza de catre cine si de ce. DUMNEAVOASTRA VA STA INSA IN PUTERE SA O REPARATI. Nu e in regula sa stea in SJU Deva internati o gramada de pacienti asimptomatici cu o analiza biologica pozitiva, in timp ce alti cetateni sa si piarda viata in iuresul haosului creat in sistemul sanitar hunedorean.
Si vorbesc de cazuri reale de care am cunostinta.Niciun alt spital din judet nu are capacitatea de a prelua si trata aceste cazuri grave noncovid ( toata patologia critica a judetului).
FACETI IN ASA FEL INCAT SA NE RECAPATAM CU TOTII INCREDEREA CA UN OM INTELIGENT SI DETERMINAT, IMPLICAT ,AFLAT INTR O DEMNITATE PUBLICA ATAT DE IMPORTANTA, POATE FACE DIFERENTA PT ZECI SAU CHIAR SUTE DE MII DE VIETI.
Din partea atat a comunitatii cat si a corpului medical, se cuvine sa va mai atrag atentia ca este momentul sa nu mai numiti la conducrea spitalului judetean oameni dezinteresati de conceptele de sanatate publica si management sanitar,slabi profesional din toate punctele de vedere, deoarece cu concursul acestora a devenit Deva un spital fara circuite epidemiologice, fara aparatura necesara serviciilor medicale de calitate inalta , cu datorii semnificative financiare si fara echipamente si medicatie livrate la timp la inceputul acestei pandemii.
DOMNULE MINISTRU, AVETI CURAJUL SA FITI PRIMUL DINTRE DOCTORI SI DINTRE MINISTRI CARE FACE DIFERENTA LA NIVELUL SANATATII PUBLICE! CORPUL MEDICAL DIN TOATA TARA VĂ VA URMA”, este mesajul cât se poate de clar al actualului manager intermiar al Spitalului Județean de Urgență Deva.

Am întrebat-o pe Bianca Glodean de ce crede că este ținta atacurilor repetate din ultima perioadă, dar a preferat să răspundă că nu știe și că cel mai bine ar fi să-i întrebăm acest lucru chiar pe cei care o atacă.

De precizat că medicii Bianca Glodea și Marius Blendea au fost numiți interimar la conducerea SJU Deva la propunerea sindicatelor.

Nu este un caz singular…

Glodean și Blendea nu sunt singurii medici atacați în ultima perioadă. Una dintre ținte a fost și medicul Alin Vasilescu, managerul Spitalului de Urgență Petroșani. A fost numit public de Costel Avram drept ”un umil servitor” și asta după ce dr. Vasilescu nu a venit la poarta spitalului să primească personal o donație de măști făcută de liderii PSD Hunedoara, inclusiv Laurențiu Nistor și Costel Avram. Donația a fost preluată de directorul de Îngrijiri Medicale al SUP, în condițiile în care dr. Alin Vasilescu, care este mai întâi de toate un apreciat medic chirurg,  consulta un pacient, dar acest lucru nu pare să fi contat în ochii social- democraților hunedoreni.

Carmen COSMAN – PREDA