Șefii CJ Hunedoara au o cruntă durere în cot de lege!? Își țin salariile la secret!

Situația drepturilor salariale la Consiliul Județean Hunedoara e ținută la secret. Ultima raportare în acest sens trebuia să fie făcută, conform legii, la data de 31 martie. E 12 mai deja (ora 14.41, pentru conformitate!), dar pe site-ul oficial al administrației județene ultima raportare e tot cea din septembrie anul trecut. Aceeași lege spune că pot fi sancționați cu până la 10.000 de ei pentru nerespectarea normativelor!

Această raportare nu este facultativă, ci se face în baza art. 33 alin. (1) din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului și se referă la toate autorităţile şi instituţiile publice. Și, dacă alte autorități publice s-au conformat prevederilor legale privind transparența, oficialii Consiliului Județean Hunedoara o tot lălăie. Să nu vedem oare că se duc lunar acasă cu o căciulă de bani proveniți din salarii, sporuri și alte beneficii? Știm deja!

Ce spune legea

 Potrivit art. 33 alin. (1) din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice toate autorităţile şi instituţiile publice vor publica la sediul propriu şi pe pagina proprie de internet, în datele de 31 martie şi 30 septembrie ale fiecărui an, şi vor menţine publicată o listă a tuturor funcţiilor din autorităţile sau instituţiile publice respective ce intră în categoria personalului plătit din fonduri publice.

Lista trebuie să cuprindă următoarele elemente: •salariul de bază, solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază, indemnizaţia de încadrare sau indemnizaţia lunară, după caz; •tipul, baza de calcul, cota procentuală, valoarea brută a sporurilor, •tipul, baza de calcul, cota procentuală, valoarea brută a sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor şi premiilor eligibile pentru fiecare funcţie, precum şi baza legală a acordării acestora; •valoarea anuală a voucherelor de vacanţă care urmează să fie acordate pentru o perioadă lucrată de un an, precum şi baza legală a acordării acestora; •valoarea anuală a indemnizaţiei de hrană care urmează să fie acordată pentru o perioadă lucrată de un an, precum şi baza legală a acordării acesteia; •orice alte drepturi în bani şi/sau în natură, dacă este cazul, precum şi baza legală a acordării acestora; legală a acordării acestora; •orice informaţii cu privire la posibile limitări ale venitului salarial, precum şi baza legală a acestora.

Nerespectarea prevederilor legale menționate anterior atrage răspunderea contravențională a conducătorului autorității sau instituției publice în cauză și se sancționează cu amendă între 5.000 lei și 10.000 lei.

Cât câștigau șefii CJ Hunedoara în septembrie 2019

Și, dacă tot nu avem ultima situație OBLIGATORIE, ne raportăm la ce au declarat instituțional la finele lunii septembrie 2019.

Astfel, potrivit datelor făcute publice chiar de oficialii instituției, în baza principiului transparenței veniturilor salariale, la finele lunii septembrie  președintele CJ, Mircea Flavius Bobora, avea o indemnizație lunară de 18.720 de lei. Pentru vicepreședinții administrației publice județene – Daniel Andronache și Sorin Adrian Vasilescu – indemnizația stabilită a fost de 16.640 de lei. Administratorul public al județului, Costel Avram, are un salariu de bază de 20.700 de lei.

La aceste sume se adaugă și tot felul de, să le spunem, sporuri. Astfel, indemnizațiile președintelui și vicepreședinților se majorează cu 25% pentru implementarea de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile. Pentru ceilalți responsabili mai există indemnizații pentru activitatea desfăurată în cadrul comisiei de disciplină, pentru exercitarea activității de control financiar preventiv, ori pentru cea din cadrul unor comisii de concurs sau de soluționare a contestațiilor.

În plus, în decembrie 2018, Guvernul de la acea vreme a  decis acordarea unei indemnizații lunare de hrană pentru personalul din cadrul instituțiilor și administrațiilor publice pentru perioada 2019 – 2020, care la CJ Hunedoara este de 347 de lei.

Indemnizațiile, salariile și sporurile din aparatul administrativ al județului Hunedoara le puteți consulta AICI.

Post scriptum: După publicarea articolului de față, șefii CJ Hunedoara au constatat, pe semne, omisiunea de pe site-ul oficial al instituției. Așa că, acum e publică și situația drepturilor salariale la 31 martie 2020!

Carmen COSMAN – PREDA