Pentru doar trei zile, Consiliul Județean și-a impus urgent o conducere agreată la Spitalul din Deva. Prefectul județului: ”Ăsta nu e comportament nici de administrație, nici de nimic. Este un comportament grobian”!

Foto: Ziarul Exclusiv

După ce au atacat în mai multe rânduri echipa de medici numită de Ministerul Sănătății la conducerea Spitalului Județean de Urgență Deva după retragerea medicilor militari, și asta la propunerea sindicatelor din instituția sanitară, liderii PSD Hunedoara, prin reprezentanții Consiliului Județean, s-au grăbit să își impună la conducerea unității medicale o nouă echipă. Agreată de ei. Și asta pentru doar trei zile, pentru că, în baza legii care instituie starea de alertă și care intră în vigoare de luni, coordonarea spitalelor revine la Ministerul Sănătății (vezi facsimil!).

Practic șefii PSD ai Consiliului Județean Hunedoara au vrut pe semne să profite din plin de cele trei zile neacoperite legislativ de noua lege, respectiv vineri, sâmbătă și duminică. Au anunțat ieri, pe repede – înainte, numirea unei noi echipe managerile la Spitalul Județean de Urgență Deva, pe care, în stare de normalitate, îl coordonează. Și asta deși știau că de luni coordonarea spitalelor revine la Ministerul Sănătății, ca urmare a unui amendament la lege promovat chiar de PSD! Au găsit  rapid un înlocuitor pentru primul manager propus, care între timp a renunțat la numire. Numai să nu scape, probabil, din mână, controlul SJU Deva. Chiar și numai pentru trei zile, pentru că este posibil ca, de luni, pe starea de alertă, Ministerul Sănătății să aibă o altă opinie în acest sens.

”În urma înregistrării cererii de renunțare (nr. 7663/14.05.2020) la funcția de manager interimar al Spitalului Județean de Urgență din Deva, înaintată de doamna Liliana Vaidner, președintele Consiliului Județean Hunedoara a emis Dispoziția nr. 132/14.05.2020 prin care, începând cu data de 15.05.2020, este numit în funcția de manager interimar al unității medicale domnul dr. Emil Stoica Mariș.

Precizăm că, de la aceeași dată, funcția de director medical interimar va fi  exercitată de doamna dr. Rodica Ioana Avram.

Facem precizarea că potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 40/2020, odată cu încetarea stării de urgență, competența numirii persoanelor în funcția de conducere a unităților medicale din subordinea administrațiilor locale, revine, în cazul Spitalului Județean de Urgență din Deva, președintelui Consiliului Județean Hunedoara”, au anunțat reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara.

De precizat că actuala conducere a spitalului a fost desemnată la propunerea sindicatului din unitatea medicală.

Pe de altă parte, prefectul județului Hunedoara, Vasilică Potecă, a precizat că, deocamdată, nu a discutat cu ministrul Sănătății problema managementului de la SJU Deva, dar, cu siguranță, o va face până luni. Cât privește graba celor de la CJ Hunedoara de a-și impune la conducere persoane agreate, prefectul Potecă este de părere că sunt ” niște forțări de moment” și atrage atenția că, oricum, aici sunt deja o mulțime de probleme.

Foto: Ancheta de Hunedoara

”Nu s-a discutat deocamdată această chestiune. I-am lăsat pe oamenii aceștia să rezolve ei problema, că văd că vor să o rezolve cu orice preț. Nu avem nici măcar atâta răbdare să lăsăm până luni să intre în vigoare legea. Da, în mod normal, ministrul ar trebui să numească o nouă conducere, sau să o mențină pe cea actuală. E la dispoziția lui. Scrie și în lege că rămâne în coordonarea Ministerului Sănătății. Toate interpretările făcute de oamenii ăștia au fost niște forțări de moment, așa. Nu înțeleg de ce nu putem să-i lăsăm pe niște oameni, aleși de ceilalți, să își facă treaba. Nu pot să înțeleg. Aduci din nou factorul politic într-o discuție, pe care chiar încercam să o scot din această zonă. De luni, vom vedea ce va hotărî domnul ministru. Și oamenii ăștia pe care îi pui, în numești o dată, se satură. Nimeni nu vrea să fie bătaia de joc a unora și a altora. E firesc. Că se trezește unul că nu l-a pus pe neamul lui sau pe ăla din partid, gata, repede îi dăm afară. Ăsta nu e comportament nici de administrație, nici de nimic. Este un comportament grobian. Nu avem răbdare, nu știu ce să zic… Știi legea, știi ce se va întâmpla de luni, te interpui tu peste ministru. El a numit echipa aia, o dai tu afară astăzi. Au prins aceste trei zile, în care eram între reglementări, și, vai de mine!, în aceste zile hai să ne înscăunăm noi. O prostie. Lasă-i pe oameni să lucreze, lasă-i să își facă treaba. Și așa sunt zeci de mii de probleme acolo. S-au ales oamenii ăia, s-au înțeles între ei, lasă-i să își face treaba!”, este de părere prefectul județului Hunedoara.

Medici atacați de fruntași ai PSD Hunedoara

Foto: Accent Media

De precizat că SJU Deva a devenit un adevărat focar Covid – 19 pe timpul unui  director numit și agreat de PSD Hunedoara, suspendat la finele lunii martie din ordinul Prefectului de Hunedoara. Spitalul intrase deja în carantină din cauză că situația nu a putut fi gestionată. Prefectul Vasilică Poteca a declarat la acea vreme că managerul spitalului i-a închis pe medici într-o secţie de oncologie şi că managerul nici măcar nu i-a răspuns la telefon.

Măsurile de carantină forțată au fost instituite în data de 29 martie, iar la un moment dat erau circa 100 de cadre medicale închise în spital. Prefectul a desemnat un alt manager, dar acesta a demisionat după doar câteva zile, iar la SJU Deva a ajuns o echipa de medici militari care au preluat managementul instituției sanitare. După plecarea acestora, șefii Consiliului Județean au venit cu o propunere, dar decizia Ministerului Sănătății nu a coincis cu a lor. Iar în scurt timp, echipa de medici desemnată de ministrul Nelu Tătaru la propunerea sindicatului a devenit ținta atacurilor liderului PSD Hunedoara Laurențiu Nistor și a administratorului public al CJ Hunedoara, Costel Avram.

Medicii Bianca Glodea și Marius Blendea nu sunt singurii  atacați în ultima perioadă. Una dintre ținte a fost și medicul Alin Vasilescu, managerul Spitalului de Urgență Petroșani. A fost numit public de Costel Avram drept ”un umil servitor” și asta după ce dr. Vasilescu nu a venit la poarta spitalului să primească personal o donație de măști făcută de liderii PSD Hunedoara, inclusiv Laurențiu Nistor și Costel Avram. Donația a fost preluată de directorul de Îngrijiri Medicale al SUP, în condițiile în care dr. Alin Vasilescu, care este mai întâi de toate un apreciat medic chirurg,  consulta un pacient, dar acest lucru nu pare să fi contat în ochii social- democraților hunedoreni.

Post scriptum: Cum interpretează Consiliul Județean Legea

Consiliul Județean revine cu o nouă informare referitoare la numierea managerului la SJU Deva și susșine că, de fapt, conform legii, competența de numire a conducătorilor unităților spitalicești din subordinea autorităților administrațiilor publice locale revine exclusiv conducătorilor autorităților administrațiilor publice locale. Iată comunicatul:

În virtutea articolului 21 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 70 din 14.05.2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 , precum şi a altor acte normative, publicată în Monitorul Oficial nr. 394/14.05.2020, în jurul orei 23.00  (ulterior semnării dispoziției Președintelui CJ Hunedoara nr. 132/14.05.2020 prin care a fost numit managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență din Deva), ministrul sănătății exercită inclusiv atribuţia de numire, suspendare şi eliberare din funcţie a persoanelor care ocupă funcţii de conducere în cadrul unităților medicale aflate în subordinea autorităţilor administraţiei publice locale. În baza Legii privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (PL-x 251/13.05.2020), promulgată de Președintele României vineri, 15 mai 2020, ce urmează să fie publicată în Monitorul Oficial din data de 18 mai 2020, competența de numire a conducătorilor unităților spitalicești din subordinea autorităților administrațiilor publice locale revine exclusiv conducătorilor autorităților administrațiilor publice locale”.

Carmen COSMAN – PREDA