Costel Avram și gogoașa electorală. Când cifrele oficiale contrazic declarațiile!

Cum se recunoaște o gogoașă electorală? Se ia o declarație dată de un politician la un moment dat și se transpune peste realitatea cifrelor și a faptelor. Dacă cele două sunt diametral opuse, ca polii magnetici care se resping, răspunsul este clar: o veritabilă gogoașă electorală. Aplicat la nivel concret, gogoașa electorală umflată cu apă este astăzi a administratorului public al județului Hunedoara, Costel Avram.

Avram a fost pe Jieț, la stația de tratare a apei, la o acțiune a Apa Serv Valea Jiului SA legată de aducerea unor containere pentru izolarea angajaților. Costel Avram se pricepe la apă, doar a condus ani în șir societatea cu sediul în Petroșani și acum o are în subordie, din poziția pe care o deține la nivel județean. A vrut să dea și o declarație de presă, fără nicio legătură cu momentul de la stația de tratare a apei, drept pentru care a ”dezgropat morții”, respectiv scandalul din februarie (!) dintre administrația publică locală de la Petroșani și operatorul de apă și canal din Valea Jiului, generat de modul cel puțin neglijent în care s-a lucrat în Petroșani la înlocuirea conductelor și, cu predilecție, în cartierele Aeroport și Dimitrov. Puțin importă că suntem în luna mai, iar între timp s-a stins și cel din urmă ecou al acestei probleme. Costel Avram a vrut să evidențieze că la mijlocul acelui scandal, din FEBRUARIE!, stă altceva. Asta deși existau și există suficiente imagini și filmări cu modul în care se lucra în acel moment în Petroșani, spre nemulțumirea multor cetățeni!

 

Acum să vedem declarația dată de Costel Avram la Jieț, pusă față în față cu realitatea cifrelor. Cele oficiale.

”Vreau să vă spun că lucrări de reabilitare a rețelelor de apă sunt și la Uricani, și la Lupeni, și la Petrila și vor începe cât de repede și la Vulcan. Există undeva probleme? Nu există. (…) Din păcate partea politică s-a inflitrat foarte tare și, în loc să facem front comun pentru ca lucrările să fie gata și oamenii să simtă cât mai puțin deranjul care este făcut, din păcate lucrurile merg într-o parte greșită. Da, repet, și cu riscul de a mă repeta, și când dai cu trafaletul, și când faci o clătită, poate sare uleiul sau în partea ailaltă poate cade var, dar undeva unde se sapă 3 metri… Singr că este deranj. Consiliul Județean, Apa Serv-ul și Costel Avram își asumă responsabilitatea rețelelor de apă din Valea Jiului. (…) Dar încă o dată, lucrări de reabilitare sunt în toată Valea Jiului”, a declarat Costel Avram care dă garanții că la final străzile vor arăta mult mai bine decât arătau înainte (noi sperăm doar că nu ca pe Maleia, unde lasă mult de dorit!).

Și acum să vedem ce spun datele oficiale…

Prima neconcordanță este legată de faptul că doar la Ptroșani au fost probleme. Greșit. Directorul Apa Serv Valea Jiului a recunoscut că primele probleme au fost, de  fapt, la Uricani, iar acestea s-au rezolvat după întâlnirile din teren. După cum și la Petroșani s-au rezolvat după ce Primăria Petroșani a decis sancționarea OPERATORULUI de apă și canalizare, în calitate de beneficiar al lucrării, iar în utima perioadă se lucrează mult mai îngrijit.

Apoi, Costel Avram lasă impresia și chiar declară la un moment dat că se lucrează în toată Valea Jiului, exemplificând chiar: Uricani, Lupeni, Petrila… Greșit! De fapt, de lucrat se lucrează cu adevărat doar la Petroșani și câte ceva pe la Uricani, mai ales prin Câmpu lu Neag. În rest, abia dacă a început lucrarea de înlocuire a conducelor. Așa că nu prea avea cum să apară vreun deranj.

Iată ce spun cifrele oficiale ale Apa Serv referitor la stadiul fizic al lucrărilor, pe localități, și stadiul financiar, respectiv decontările:

  • – Petrosani Sud – financiar 71%, fizic 79,58%;
  • – Petrosani Nord – financiar 41%, fizic 63,25%;
  • – Petrila – financiar 15% – reprezinta avansul conform prevederilor contractuale, fizic 0,63%;
  • – Uricani – financiar 7%, fizic 19,2%;
  • – Campu lui Neag – financiar 0%, fizic 26,97%;
  • – Lupeni Est – financiar o%, fizic 4%;
  • – Lupeni Vest – financiar 14% din care 10% reprezinta avansul conform prevederilor contractuale, fizic 11%.

Analizând situația, lucrurile stau în felul următor: la Vulcan și Aninoasa lucrările NU au început. La Petrila, stadiul fizic de 0,63%, adică, probabil, o cupă de excavator! Nici Lupeniul, cu 4% pe partea de Est și 11% pe partea de Vest nu îl poți considera un șantier, comparativ cu Petroșaniul cu vreo 70%! Deci de unde ar putea să apară deranjul care a fost la Petroșani?! 

Ce l-a deranjat cu adevărat pe amdinistratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram? Răspunsul l-a dat tot el la un moment dat: faptul că administrația publică de la Petroșani a postat în zonele unde au fost semnalate probleme un afiș în care se explica faptul că autorizația de construcție a fost emisă de Consiliul Județean Hunedoara, în calitate de for tutelar al Apa Serv. Lucru perfect adevărat!

Din păcate, a fost nevoie de aducerea în lumină  a problemelor de execuție și chiar de o sancțiune ca să vedem că se poate lucra și altfel. Adică mult mai îngrijit, așa cum spuneam. Pentru că, după momentul februarie nu au mai fost luări de poziție pe această temă.

Restul e can – can!

P.S. Fotografiile din acest articol sunt doar o parte din realitatea care a stârnit nemulțumirea oamenilor atunci, în februarie!

Carmen COSMAN – PREDA

Primăria Petroșani a amendat cu 20.000 de lei Apa Serv pentru deteriorarea zonelor verzi!

VIDEO Apa Serv are termen până luni să curețe terenul unde s-a lucrat. Primăria trece la amenzi!