Vindecat de Covid – 19, Adrian David donează plasmă

Foto: Zoarul Exclusiv

Printre primii hunedoreni infectați cu noul coronavirus, Adrian Nicolae David, prim-vicepreședintele PNL Hunedoara, donează acum plasmă pentru tratarea altor bolnavi.

De joi, în județul Hunedoara funcțioenază primul aparat de plasmafereză din județ, la Centrul de Transfuzie Județean Hunedoara. Laboratorul unde este instalat aparatul medical se află la „Spitalul Municipal Dr. Alexandru Simionescu” –  Hunedoara a cărui conducere a asigurat spațiul necesar și administrarea laboratorului.

”Am făcut analiza de anticorpi la Direcția de Sănătate Publică. Atât eu, cât și primarul Devei, Florin Oancea, și deputatul Lucian Heiuș avem prezenți anticorpi. Mâine, Centrul de Transfuzii Deva are un program de donare pentru cei care s-au vindecat și am luat decizia de a dona plasma pentru cei bolnavi”, a declarat Adrian David.

Plasmafereza reprezintă o tehnica transfuzionala care permite prelevarea doar a plasmei de la un donator de sânge.  Plasma servește apoi la tratarea bolilor fie ca atare, fie purificată.

Specialiștii Centrului de Transfuzie județean Hunedoara vor contacta persoanele vindecate de COVID – 19 care doresc să doneze sânge, urmând ca plasma rezultată să fie folosită în tratarea pacienților îmbolnăviți de noul coronavirus și aflați într-o stare avansată a bolii.

Aparatul medical a fost donat de compania „BESAMEX” care, în urma unui acord încheiat cu Ministerul Sănătății, donează astfel de aparate medicale și altor spitale din țară.

Reamintim că, la jumătatea lunii martie, deputatul PNL Lucian Heiuș, primarul Devei, Florin Oancea, și administratorul public Adrian Nicolae David  au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus, COVID – 19. Toți trei au participat la reuniunea BPN a PNL din data de 9 martie, la care a participat un senator confirmat de asemenea pozitiv. Au avut o formă ușoară a bolii, fiind asimptomatici.

Carmen COSMAN – PREDA