Deputatul Lucian Heiuș: ”Nu mă miră că spitalul din Deva a fost distrus (…) În 3 ani au schimbat 4 manageri. Nu am nicio reținere să îi acuz aici pe dl. Bobora, pe dl. Nistor, pe Costel Avram!”

Foto: Accent Media

Deputalul Lucian Heiuș acuză frontal conducerea Consiliului Județean Hunedoara, respectiv președintele Mircea Bobora și administratorul public Costel Avram, dar și pe liderul PSD Hunedoara Laurențiu Nistor de distrugerea Spitalului Județean de Urgență Deva.  ”În 3 ani și ceva au schimbat 4 manageri”, spune Heiuș vorbind despre motivul pentru care SJU s-a transformat într-un adevărat focar Covid – 19.

La nivelul județului Hunedoara media persoanelor infectate cu noul coronavirus care au decedat este de aproape 10%, peste media națională. Liderul PNL Hunedoara, deputatul Lucian Heiuș, a pus acest lucru pe faptul că focarele de infecție în județul Hunedoara au fost în spitale și în căminele de bătrâni. Iar unul dintre focarele gestionate initial defectuos, dând astfel posibilitatea să se inflameze situația, a fost la Spitalul Județean de Urgență Deva, aflat la acel moment în directa administrare a Consiliului Județean Hunedoara. Abia managementul militar impus de MS a adus din nou unitatea sanitară pe linia de plutire.

”Primul focar a fost aici, la Spitalul de Urgență Petroșan, dar, prin măsurile care s-au luat, măsuri extraordinar de eficiente, situația a fost gestionată extraordinar de bine și a  reșit să treacă cu bine prin această grea încercare, lucru care din păcate nus-a întâmplat la Deva, iar aici este o altă discuție. Putea foarte bine Petroșaniul să devină o nouă Suceava, la ritmul care era, și fiind la început. Încă nu erau proceduri, încă nu erau echipamente, dar, printr-un management extraordinar, printr-o mobilizare și o implicare deosebită s-a stins acel focar și, mai mult, s-a reușit ca acest spital să fie non – Covid”,a  declarat Lucian Heiuș la emisiunea ”Săptămâna într-o oră” de la Mondo TV.

În ce privește situația de la Deva, parlamentarul hunedorean a precizat că își ghidează raționamentul după prima declarat publică a managerului militar adus de la Galați de ministrul Sănătății, care a spus cu subiect și predicat că la Deva a găsit ”un spital distrus” Vina, spune Lucian Heiuș, a e conducerii PSD a Consiliului Județean.

”Eu iau prima declarațe pe care a avut-o în presă dl. lt.col Vlase, căruia vreau să îi mulțumesc, pentru tot efortul pe care l-a făcut, venind de la Galați și stând aproape o lună de zile la Deva. A declarat: <<Am găsit un spital distrus>>. Asta a spus un medic militar, cu doctorat luat în boli infecțioase, deci un specialist. Că acest spital județean a fost distrus nu mă miră, pentru că în trei ani și ceva, fiind în subordinea Consiliului Județean, au schimbat 4 manageri. Nu am nicio reținere să îi acuz aici pe dl. Bobora, pe d. Nistor, pe Costel Avram, pentru că ei sunt principalii vinovați pentru că nu și-au găsit o conducere. Probabil au mers după principiul PSD care și-a schimbat în 3 ani 3 prim – miniștri și 3 sau 4 guverne, au schimbat și ei la Spitalul Județean 3 sau 4 echipe manageriale. Asta nu este o scuză. În viață poți să greșești o data, dar când greșești și a doua oară, și a treia oară și a patra oară, prin oamenii pe care îi pui acolo, înseamnă că tu nu ești în stare să faci o selecție corectă și să găsești niște oameni care să conducă acest spital. Și vorbim despre Spitalul Județean de Urgență, cel mai mare și cel mai important spital din județ și care abia acum reușim să-l scoatem”, a mai declarat Lucian Heiuș.

SJU Deva a traversat o perioadă extrem de complicată. A devenit un adevărat focar Covid – 19, motiv pentru care directorul numit de reprezentanții CJ Hunedoara a fost suspendat la finele lunii martie din ordinul Prefectului de Hunedoara. Spitalul intrase deja în carantină din cauză că situația nu a putut fi gestionată. Prefectul Vasilică Poteca a declarat la acea vreme că managerul spitalului i-a închis pe medici într-o secţie de oncologie şi că managerul nici măcar nu i-a răspuns la telefon. Măsurile de carantină forțată au fost instituite în data de 29 martie, iar la un moment dat erau circa 100 de cadre medicale închise în spital. Prefectul a desemnat un alt manager, dar acesta a demisionat după doar câteva zile, iar la SJU Deva a ajuns o echipa de medici militari care au preluat managementul instituției sanitare.

Iar pe fondul acestor probleme, care au transformat spitalul în focar, SJU Deva a fost desemnat spital Covid.

”A fost un fenomen foarte clar. Când 4 secții erau deja infectate în Spitalul Județean de Urgență, când era riscul ca orice persoană, care avea altă boală, să intre în acel spital și să riște să se infecteze cu acest virus, când cadrele medicale – și medici, și asistente, într-un număr destul de mare, au fost infectate, ce puteai să faci altceva decât să oprești toate internările de altă natură, să le direcționezi spre alte spitale și să intri într-un proces de reașezare a circuitelor, de stabilire a filtrelor necesare, ceea ce a făcut conducerea militară. Fosta directoare, pusă de aceste persoane îndoielnice, Nistor și Costel Avram, nu a  fost în stare să pregătească spitalul pentru epidemia care a venit. Toată lumea vorbea că vine această panemie, era deja o mare problemă, spitalul din Deva stătea pe loc și nu se întâmpla nimic. S-au trezit doar cu un număr foarte mare de îmbolnăviri și de aici apare și numărul foarte mare de îmbolnăviri la nivelul județului”, a explicat Heiuș în emisiunea ”Săptămâna într-o oră” de la Mondo TV.

Carmen COSMAN – PREDA