Scandal la Mănăstirea Jieț. Polițiștii cercetează și modul în care s-a oficiat slujba religioasă în interiorul lăcașului de cult

Sursa foto: Facebook Andrei Robert

Polițiștii hunedoreni fac cercetări cu privire la un scandal care a avut loc astăzi la Mănăstirea Jieț. Doi bărbaţi au avut divergenţe cu măicuţele de aici, după ce le-au atras atenţia că încalcă legea ţinând slujba religioasă în biserică. Stareța mănăstirii este cea care a sunat la 112, îndemnată de un alt bărbat, și a chemat forțele de ordine. Sunt două direcții de cercetare: tulburare a ordinii și liniștii publice, respectiv loviri și alte violențe. Pe de altă parte, oamenii legii s-au autosesizat și cu privire la slujba religioasă oficiată în interiorul lăcașului de cult, pentru a  fi stabilit caracterul acesteia, câți oameni au participat și dacă se impun măsuri legale în acest caz. Polițiștii spun că, până la sosirea lor, enoriașii plecaseră deja

Doi bărbați din Petroșani au filmat o slujbă religioasă oficiată în interiorul Mănăstirii Jieț și le-au atras atenția măicuțelor că încalcă legea. Enoriașii nu purtau nici măști și nici nu respectau regula distanțării sociale, după cum se vede în filmare. Scandalul s-a declanșat în momentul în care unul dintre bărbați au vrut să intre în interiorul Mănăstirii Jieț, iar al doilea bărbat filma întreaga scenă. A fost blocat imediat de măicuțe și de un bărbat, care a spus că este ”bodyguard aici”, și care i-a spus să părăsească incinta, împingându-l în același timp afară din curtea lăcașului de cult.

”Astăzi în jurul orei 10:20, Poliția Orașului Petrila a fost sesizată de către stareța unei mănăstiri din Valea Jiului cu privire la faptul că în timpul slujbei religioase, doi bărbați din municipiul Petroșani în vârstă de 36 și 47 de ani au avut divergențe cu călugăritele mănăstirii. Reprezentanta mănăstirii a precizat că enoriașii au încercat să îi calmeze pe cei doi și au cerut să facă liniște și să părăsească incinta, dar aceștia au adresat injurii și amenințări personalului mănăstirii, fapt care i-a determinat pe enoriași să îi scoată cu forța din incinta mănăstirii. Enoriașii care au participat la slujbă nu a putut fi identificați, întrucât până la sosirea echipajului de Poliție, aceștia au plecat de la fața locului iar călugării nu le cunoșteau identitatea. În cauză se vor efectua cercetări cu privire la comiterea infracțiunii de tulburare a ordinii și liniștii publice. Ulterior, polițiștii au fost sesizați de Spitalul de Urgență Petroșani privire la faptul că la Unitatea de Primiri Urgențe s-au prezentat două persoane care au declarat că au fost victime ale unor agresiuni. Cei doi au relatat faptul că ar fi fost agresați de către enoriașii participanți la slujbă, la mănăstirea situată pe raza orașului Petrila. În acest caz, se efectuează certări sub aspectul comiterii infracțiunii de loviri sau alte violențe”, a comunicat Bogdan Nițu, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Ulterior, Nițu a revenit și a precizat că polițiștii s-au autosesizat și cu privire la slujba oficiată în interiorul Mînăstirii Jieț, urmând să fie stabilit caracterul acestuia, câți oameni au participat și dacă se impun măsuri legale în acest caz.

”Din oficiu, polițiștii s-au sesizat cu privre la circumstanțele în care s-a săvârșit această slujbă religioasă, urmând a se stabili dacă s-a încălcat în vreun fel vreo prevedere legală privind săvârșirea slujbei religioase pe durata stării de alertă, aspect în funcție de care vor fi dispuse măsurile legale”, a declarat Bogdan Nițu.

Ce spune legea în cazul slujbelor religioase pe perioada stării de alertă

Potrivit normelor legale, pe perioada stării de alertă slujbele trebuie ținute afară, iar credincioșii trebuie să poarte mască de protecție facială. Între credincioși trebuie să existe o distanță de cel puțin 1,5 metri. Există și reguli pentru ceremoniile religioase private, precum nunți, botezuri, înmormântări, la care doar 16 persoane pot lua parte, tot cu respectarea unor reguli stricte.

Astfel, normele legale spun că:

  • Accesul credincioșilor în lăcașul de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat se va face limitat, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 metri pătrați pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 metri între persoane.
  • Nu se va permite accesul credincioșilor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).
  • La intrarea în lăcașul de cult sau în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat, persoanele sunt obligate să-și dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool, pus la dispoziție de organizatorii evenimentului religios.
  • Se vor plasa, la loc vizibil, anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lăcașurile de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat.
  • Activitățile religioase în interiorul lăcașelor de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat se desfășoară cu participarea unui număr de maximum 16 persoane.
  • În interiorul lăcașelor de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat este obligatorie purtarea măștii, astfel încât să acopere gura și nasul.

Carmen COSMAN – PREDA

 

Astăzi la mănăstirea la mănăstirea Jiet jud Hunedoara

Publicată de Andrei Robert pe Duminică, 24 mai 2020