Pădurile seculare vor fi protejate de stat

Statul român va introduce încă 40.000 hectare de noi păduri virgine şi cvasivirgine sub protecţie strictă, ceea ce înseamnă că acestea nu vor mai putea fi defrişate.

Ministrul Mediului a anunţat că a pregătit licitaţia pentru studiile de includere a acestor păduri în regim de protecţie, iar Guvernul Orban îi invită pe toţi experţii silvici din ţară să participe la licitaţia pe care va lansa în acest scop.

”În momentul în care Guvernul PNL a venit la conducerea ţării, Catalogul Pădurilor Virgine cuprindea doar circa 28.000 de hectare, deşi România are mult mai multe suprafeţe de acest gen. În momentul de faţă, avem 30.000 de hectare de păduri virgine şi cvasivirgine în Catalogul Naţional. În paralel, Ministerul Mediului a luat decizia scoaterii pădurilor seculare din România din circuitul economic şi includerea lor sub protecţie la nivel naţional. Astfel, codrii seculari pe care îi deţine ţara noastră vor fi protejaţi şi păstraţi în bune condiţii pentru generaţiile viitoare”, a declarat deputatul hunedorean Eleonora Carmen Hărău

Conform datelor oficiale, la nivel naţional există în prezent 8.364 de păduri seculare, care vor fi introduse sub protecţie pentru a fi conservate. Cele mai multe sunt fag (5248), molid (1305) şi stejar (1041). Pădurile seculare se găsesc cu precădere în judeţele: Caraş-Severin (19.4%), Neamţ (17.1%), Argeş (8.6%), Bacău (8.4%), Gorj (7.7%), Vâlcea (5.9%) şi Hunedoara (4.9%).

După ce Romsilva va introduce cele peste 8.000 de păduri în categoria funcţională de păduri seculare, singurele intervenţii care vor mai fi permise sunt cele de conservare.

Carmen COSMAN – PREDA