Adrian David: Dacă Valea Jiului s-ar unifica administrativ, vom fi singurul județ din România cu doi poli de dezvoltare!

Adrian Nicoale David, administrator public al municipiului Deva și prim vicepreședinte al PNL Hunedoara, este unul dintre susținătorii proiectului de unificare administrativ – teritorială a Văii Jiului, lansat recent de primarul Tiberiu Iacob – Ridzi, și asta datorită avantajelor pe care le are punerea în practică a acestei idei. Dacă s-ar realiza unificarea într-un singur oraș a localităților din Valea Jiului, un oraș cu peste 100.000 de locuitori, județul Hunedoara ar fi singurul din România cu doi poli de dezvoltare: Deva – Hunedoara, respectiv Valea Jiului. De precizat că, deși lucrează acum la Primăria Deva, David este din Valea JIului.

Un oraș mai mare, așa cum ar deveni Valea Jiului, ar putea atrage fonduri europene mai importante pe proiecte unitare. În plus, cele 6 localități unite ar putea constitui o voce unică, mult mai puternică în discuțiile cu partenerii de dialog guvernamentali și, mai ales, externi. S-ar putea vorbi astfel despre o dezvoltare durabilă unitară, aprecizată Adrian Nicolae David.

”Unificarea celor 6 UAT-uri eu cred că este singura soluție, dacă este să discutăm în termeni de dezvoltare durabilă pentru Valea Jiului. Să avem o viziune unitară de dezvoltare, un singur om, o singură echipă. Acesta este fundamentul pe care este construită Uniunea Europeană. Vedem peste tot că se discută despre regiuni și peste tot, în țările dezvoltate, am văzut că s-au realizat proiecte remarcabile atunci când mai multe forțe s-au unit, atunci când oamenii au lucrat împreună. În ultimii 30 de ani această formă de organziare nu a dat rezultatele scontate. Sunt unele mai avansate (n.r. localități) și unele mai puțin avansate și asta nu o spun eu, nu o spun politicienii, ci blocurile goale din Valea Jiului, mai multe la vest și mai puține la est. Putem să tratăm orașele noastre la un alt nivel. Se pot direcționa și prioritiza fonduri astfel încât să avem o dezvoltare liniară a Văii Jiului și să devenim un oraș cu adevărat atractiv. Va fi cel mai mare oraș din județul Hunedoara și, dacă reușim acest deziderat, și eu cred că vom reuși, o să fim singurul județ din România cu doi poli de dezvoltare. Un pol de dezvoltare va fi Deva – Hunedoara, acea conurbație ”Corvina” de care se vorbește încă din 2008 și care, chiar dacă municipiile nu au reușit să finalizeze unificarea, în mod natural, la fel ca și în Valea Jiului, vedem că nu mai există granițe între orașe, este o mare așezare umană. La fel este și în Valea Jiului”, a declarat Adrian Nicolae David, prim  vicepreședintele PNL Hunedoara.

Pe de altă parte, cheltuielile cu administrația publică locală s-ar reduce semnificativ

”Ar mai fi un aspect, foarte important: reducerea cheltuielilor publice. Nu va fi nimeni dat afară, dar nu avem nevoie de 106 consilieri locali, 6 primari, 6 viceprimari, 6 administratori publici…”, a explicat David.

Tema unificării administrativ – teritoriale a Văii Jiului a fost analizată, săptămâna trecută, și la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Primarul Tiberiu Iacob –Ridzi și administratorul public al municipiului Deva, Adrian Nicoale au avut discuții în acest sens cu ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan.

De precizat că, deși acum lucrează la Primăria Deva, Adrian David este din Valea Jiului, mai precis din Aninoasa.

Carmen COSMAN – PREDA