Ciolacu, Tăriceanu și Ponta refac USL pentru locale. Candidații din teritoriu care și-au pus deja în mișcare mașina de vot rămân fără ”obiectul muncii”

Foto: kmkz.ro

Conturi de susținători, reale sau false deopotrivă, create și activate, anunțuri publice ferme privind candidatura, luări de poziție vehemente în toate mediile și cu precădere în cel on-line, dar câte și mai câte. Toate acestea au mari șanse să devină istorie pentru unii dintre cei care se și vedeau candidați la funcțiile de primari ori consilieri locali și județeni. Și asta după ce, la nivel central, Marcel Ciolacu (PSD), Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) și Victor Ponta (Pro România) vor să pună de o alianță electorală pentru locale. Practic, se reface USL, un USL II, de această dată cu ALDE-le lui Tăriceanu, un partid care abia trece  de 4 procente în preferințele de vot ale electoratului.

De fapt, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat cât se poate de clar îşi doreşte o reîntregire a stângii din România şi că nu exclude o alianţă cu Pro România şi ALDE, cel puţin în perspectiva alegerilor locale. Iar surse politice bine informate spun că aceste discuții au și demarat deja în teritoriu. Este vorba despre candidați comuni la funcția de primar și președinte al Consiliului Județean Hunedoara, dar și liste comune la consiliile locale și județene. Ciolacu a și recunoscut că a purtat discuții cu Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu în acest sens.

Discuții în teritoriu

Și în teritoriu au început consultări în interiorul partidelor. De exemplu, președintele ALDE Hunedoara, Mircea Ioan Moloț, a luat deja ”pulsul” organizațiilor pentru o posibilă alianță cu PSD și Pro România. Sursele noastre spun că, dacă înțelegerea se concretizează, ALDE își asigură postul de vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara pe listele comune cu social – democrații lui Ciolacu și cei ai lui Victor Ponta, cei mai mulți nemulțumiții plecați din PSD.

”Am discutat și am zis că la nivel national ar putea să se întâmple și acest lucru. Am vrt să știu care este părerea lor. Marea majoritate (n.r. au fost de acord), cu mici excepții”,a  declarat Mircea Ioan Moloț pentru Informația Văii Jiului.

La Petroșani, numele vehiculat pentru postul de primar era al lui Michael Melczer, dar discuțiile erau de anul trecut. Între timp, lucrurile s-au complicat puțin, recunoaște Moloț.

”Domnul Melczer este preșdintele partidului, ales, dar dl Melczer a plecat o dată cu Surgent (deputat, fost ALDE, acum PNL) și este, din câte am înțeles, consilierul lui, în cabinetul lui de consilieri, plătit de el, acolo. O să avem o ședință de birou, unde vom avea o analiză”,  a mai spus Mircea Ioan Moloț.

Cine ar putea pierde

De pierdut vor avea însă de pierdut în mod clar cei doi consilieri ALDE de la Petroșani, Mihai Barbu și Milu Vladislav. În actuala legislatură au fost unele dintre cele mai puternice voci ale opoziției din legislativul local. Într-o posibilă și probabilă alianță cu PSD și Pro România pe ce locuri se vor regăsi pe listele electorale și care vor fi șansele reale de a accede în consiliul local?

De pierdut va avea și Francisc Gerschner, candidatul Pro România la Primăria municipiului Petroșani și unul dintre cei mai activi în mediul on-line. Din poziția de candidat al unui partid în ascensiune, va ajunge în postura de simplu susținător al cadidatului PSD, Costel Avram, cel care, în mod cert, va fi impus într-o nouă construcție politică de tip USL. Dar oare susținătorii săi, ai lui Gerschner, sau cei de pe lista de consilieri locali, care cu siguranță nu vor fi în fruntea listei raportat la procentul electoral, vor face campanie pentru partidul pe care l-au părăsit tocmai pe fondul nemulțumirilor exprimate cu voce tare? Și nu sunt singurii care ar avea de pierdut, dar sunt poate cei mai la îndemână.

Urmează o vară fierbinte!

Carmen COSMAN – PREDA