Impozitele pentru anul viitor, majorate cu rata inflației. Indexările sunt obligatorii, conform Codului Fiscal

Impozitele și taxele locale trebuie majorate cu 3,8%, conform indicelui inflației calculat pentru anul 2019.  Indexarea este obligatorie, fiind prevăzută în Codul Fiscal.

Astfel, conform Codului Fiscal, “în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice“. Pentru anul 2019 rata inflaţiei este 3,8%, conform datelor furnizate de Ministerul Finanțelor Publice.

Este vorba despre impzoitele și taxele locale stabilite pentru exercițiul bugetar din 2021, nu pentru cel din anul în curs.

La ultima ședință de Consiliu Local, aleșii locali din Petroșani au adoptat proiectul care vizează ”completarea art.1 al H.C.L. Nr.81/2020 privind indexarea cu rata inflației a impozitelor și taxelor locale care constau într-o anumită sumă în lei sau care sunt stabilite pe baza unei anumite sume în lei, conform art. 491 din Legea nr. 227 / 2015 privind Codul Fiscal, cu modificările ulterioare”, asta după ce timp de 30 de zile proiectul de hotărâre a fost în dezbatere publică. Practic, este vorba tocmai despre indexarea cu rata inflației de 3,8% a taxelor și impozitelor locale pentru anul 2021.

De asemenea, la Lupeni consilierii locali au votat indexarea cu rata inflației de 3,8% a impozitelor și taxelor locale pentru anul 2021.

Nu numai în Valea Jiului, ci și la nivel national taxele și impozitele locale cresc cu același procent, de 3,8%, conform indicelui inflației calculate pentru anul 2019, conform Codului Fiscal.

Carmen COSMAN – PREDA