Senatorul Resmeriță vrea să introducă moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban pentru minerit

O declarație a premierului Ludovic Orban la un post central de televiziune, referitoare la energia pe bază de cărbune, a declanșat o reacție dură a senatorului PSD Cristian Resmeriță, care anunță că va cere introducerea unei moțiuni de cenzură. De precizat că Orban și-a exprimat poziția în contextul Pactului verde european – Green Deal – și a banilor alocați României de CE, în cadrul Fondului de tranziție echitabilă.

”Prim-ministrul Ludovic Orban a anunțat pe un post de televiziune central, că a decis ca România SĂ RENUNȚE la energia provenită din carbine! Îmi este ușine cu acest Guvern PNL! Eram convins, că un guvern PNL nu poate gândi nici măcar un lucru bun pentru Valea Jiului. Totuși chiar și pentru mine reprezintă o mare surpriză faptul că PNL dorește să închidă cu totul mineritul din Valea Jiului, trebuie să înțelegem, că odată cu mineritul din Valea Jiului vor dispărea și termocentralele Mintia și Paroșeni”, a declarat senatorul PSD Cristian Resmeriță conform unui comunicat de presă.

 Parlamentarul spune că, la prima ședință a grupului senatorial PSD, va propune colegilor senatori dar și conducerii PSD introducerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului PNL condus de Ludovic Orban.

De precizat că Orban și-a exprimat poziția în contextul Pactului verde european – Green Deal – și a banilor alocați României de CE, în cadrul Fondului de tranziție echitabilă.

”Principala noastră direcție de utilizare a banilor va fi în investiții publice, o spun de acum, investiții în infrastructura de transport, investiții în infrastructura energetică. Gândiți-vă că vine Green Deal-ul peste noi, noi va trebui, clar, să renunțăm la producția energiei electrice pe cărbune, va trebui să creștem eficiența energetică, randamentele și pe capacitățile actuale care lucrează pe gaz. E nevoie de proiecte ample de investiții în domeniul energiei, pentru că riscăm să alunecăm dintr-o țară net exportatoare de energie electrică, să ajungem să depindem de importuri în materie de energie electrică”, este declarația lui Ludovic Orban.

Pactul ecologic european (The European Green Deal) stabilește acțiunile menite să transforme Europa în primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050.

Carmen COSMAN – PREDA