Activele CEH au fost inspectate în vederea dării în plată. Cabanele și hotelul minerilor vor fi vândute

Toate activele unităților miniere și ale celor două termocentrale, Paroșeni și Mintia, care fac parte din componența Complexului Energetic Hunedoara, au fost inspectate de societatea de profil care face evaluarea lor, în vederea dării în plată către Ministerul Finanțelor și a înființării unei noi societăți, așa cum prevede Ordonanța 60.  În același timp, tot ce înseamnă active care nu sunt cuprinse în actul normativ aminti cum sunt cabanele și hotelul minerilor, vor fi valorificate în procedura de insolvență.

Reprezentanții societății de evaluare au fost atât la unitățile miniere, cât și la cele două termocentrale, unde au inspectat tot ce înseamnă clădiri, terenuri și alte bunuri, incluisv în subteran. Potrivit oficialilor Complexului Energetic Hunedoara, până la finele acestei luni va fi prezentat draftul raportului de evaluare, care va sta la baza definitivării tabloului de creanțe, precum și la procedura dării în plată, conform Ordonanței 60 care prevede divizarea CEH și înființara unei societăți noi, curățată de datorii.

Iar în paralel, spun sursele citate, se lucrează la analiza tehnico – economică pentru identificarea bunurilor care vor face obiectul dării în plată.

”Cabanele și celelalte active care nu se încadrează pe prevederile ordonanței, vor fi valorificate în procedura de insolvență, tot pe baza raportului de evaluare”, au declarat oficialii Complexului Energetic Hunedoara.

Este vorba despre Cabana Jieț, Cabana 5 Sud de la Lupeni (care sunt nefuncționale), dar și Hotelul Onix, care vor fi valorificate.

Conform actului normative amintitit anterior, intenția este de a se crea o nouă societate, formată din cele 4 mine – Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan, la care se adaugă Sucursala Prest Serv și Termocentrala Paroșeni. Termocentrala Mintia ar urma să ajungă la una dintre unitățile administrative care și-au manifestat intenția de a o prelua, respective Primăria Deva, ori Consiliul Județean Hunedoara.

Minele Lupeni și Lonea, aflate pe program de închidere, ar urma să funcționeze până în 2027, iar pentru acest lucru se așteaptă acum renotificarea Comisiei Europene, iar Livezeni și Vulcan până când va permite Comisia Europeană, adică termenul stabilit pentru mineritul carbonifer din întreaga Europă prin acel Green Deal, adică prin 2050.

Reamintim că, în data de 14 noiembrie 2019, Tribunalul Hunedoara a admis cererea de intrare în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara formulată de  creditori. Magistrații au a desemnat un administrator judiciar pentru CEH, respectiv Expert Insolvență SPRL.

Carmen COSMAN – PREDA