Consiliul Județean Hunedoara și ”gogoașa” RMN-ului de la Spitalul Județean de Urgență Deva

RMN-ul achiziționat de Ministerul Sănătății, adus la Spitalul Județean de Urgență Deva și inaugurat cu mare fast de conducerea PSD a Consiliului Județean Hunedoara, cot la cot cu președintele partidului, Laurențiu Nistor, la finele lunii octombrie 2019 este abia acum functional cu adevărat și respectă și scopul în care a fost adus, adică investigații imagistice pentru pacienți, DECONTATE de CJAS.  Și până acum aparatul mergea, era functional în sensul strict al cuvântului, dar, fără un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, puteau fi făcute cel mult investigații PLĂTITE la prețul pieței de profil. Orice altă încercare de distorsionare a realității nu este altceva decît o gogoașă frumos ambalată! SJU Deva funcționează în subordinea Consiliului Județean Hunedoara.

Vorbim despre un contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate care abia acum există, iar actele au fost trimise de unitatea sanitară din subordinea CJ Hunedoara în data de 29 mai. Și asta DUPĂ ce informația conform căreia RMN-ul de la SJU Deva, achiziționat de Ministerul Sănătății, nu funcționează a ”explodat” în spatial public. Fix în fața șefilor de la CJ Hunedoara care s-au pozat lângă aparatul de imagistică. După 7 luni de când RMN-ul fusese adus la spitalul devean și prezentat drept o mare realizare. Aparatul în sine era functional, dar pentru el nu exista un contract cu Casa și asta pentru că actele nu au fost trimise de cei responsabili!

Ce spuneau oficialii CJ Hunedoara în 31 octombrie…

”Promisiunea făcută de autoritățile județene în primăvara acestui an a fost onorată! Aparatul de imagistică prin rezonanță magnetică nucleară a fost instalat la Spitalul Județean din Deva și este funcțional. În perioada imediat următoare, aparatul RMN va trece printr-o serie de teste, obligatorii la punerea în funcțiune. Aparatul RMN va funcționa în spațiul situat la parterul clădirii principale. Inițiativa de a aduce la Spitalul Județean de Urgență din Deva un aparat RMN a aparținut fostului președinte al Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, care a început în 2016 demersurile pentru achiziția acestuia. Astfel, aparatul RMN a fost achiziționat de Guvernul României prin Ministerul Sănătății în baza unui acord încheiat cu Banca Mondială. Valoarea echipamentului care va funcționa la Deva este de 3.750.000 lei. Prin realizarea acestei investiții, se crește semnificativ nivelul actului medical, asigurând investigații de înaltă performanță.”

Asta spuneau în 31 octombrie 2019 reprezentanții CJ Hunedoara într-un comunicat de presă. Am lăsat deoparte declarațiile politicianiste ale  mai marilor PSD Hunedoara, fără relevanță în context.

Declarații după 7 luni…

Problema RMN-ului achiziționat de Ministerul Sănătății cu suma de 3.750.000 lei și trimis la SJU Deva a revenit în actualitate. După 7 luni, când în spatial public a apărut informația că doar teoretic aparatul este functional. El mergea, nu avea nicio problemă. Dar numai contra – cost. Și asta pentru că responsabilii au întârziat incredibil de mult să trimită actele necesare CJAS  pentru decontarea serviciilor medicale de imagistică. CJ Hunedoara, căruia i-a ”explodat” adevărul în față, a ieșit, în 29 mai, cu un nou comunicat de presă, în care dădea asigurări că nu sunt probleme.

”Pe parcursul lunii noiembrie 2019, aparatul a funcționat în regim de testare/calibrare, iar din luna decembrie, pacienții Spitalului Județean de Urgență din Deva beneficiază de servicii medicale de imagistică de tip RMN. Aparatul RMN funcționează și este utilizat atât pentru pacienții internați la SJU Deva, cât și pentru persoanele interesate de acest serviciu medical (în acest caz, contracost). În ceea ce privește relația contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara, face precizarea că, având în vedere situația creată de pandemia care a afectat țara noastră, procedurile au fost amânate. În această perioadă, managementul SJU Deva face demersurile pentru includerea investigațiilor de tip RMN în bugetul alocat serviciilor medicale de imagistică (n.r.?)”, se arăta într-un nou comunicat de presă al CJ Hunedoara din 2019.

Pandemia de care vorbesc acum a aprut prin martie, iar probele la RMN s-au finalizat în noiembrie, după cum recunosc chiar oficialii CJ Hunedoara. Rezultă că mai rămân vreo 3 luni în care actele ar fi putut fi trimise pentru a se încheia un contract cu Casa… Și, la fel de interesant este cum au beneficiat pacienții internați la SJU, din luna decembrie, de aceste servicii medicale gratuite, decontate fără acel act absolut necesar.

Ce spune Casa de Sănătate

De fapt, conform informațiilor oficiale, SJU Deva a trimis actele necesare la CJAS doar în 29 mai. Adică fix în ziua în care CJ Hunedoara emitea comunicatul de presă menit să contracareze informațiile din spatial public.

Deci:

Cu data de 29.05.2020, Spitalul Județean de Urgență Deva a transmis instituției naostre documentele necesare includerii în contractul de furnizare de servicii medicale din ambulatoriu pentru specialitățileparaclinice a investigației RMN. Drept urmare, după verificarea acestora, s-a întocmit actul aditional corespunzător, ceea ce face posibilă decontarea, în baza biletelor de trimitere, a respectivelor investigații efectuate asiguraților din județ. Orice aparat achiziționat de o unitate sanitară (publică sau privată), care este autorizat înc ondițiile legii, poate fi utilizat și fără a face obiectul unui contract încheiat cu o casă de sănătate în regim privat”, se arată în răspunsul official al CJAS Hunedoara, prin director general Ecaterina Cumpănașu.

Așadar, RMN-ul a fost tot timpul functional, după autorizarea lui, dar strict pentru investigații CONTRA COST! Conform legislației, doar în baza contractului cu Casa de Sănătate se pot face DECONTĂRILE serviciilor.

Restul e can-can!

Carmen COSMAN – PREDA

(Foto: Consiliul Judetean Hunedoara)