Cum a ratat stația de tratare a apei de la Taia șansa reabilitării. Zeci de miliarde de lei ”au zburat” în conturile unei firme la care Costel Avram a fost membru în Consiliul de Administrație!

18,5 milioane de lei este suma ce va fi investită, din fonduri europene, de Apa Serv Valea Jiului în proiectul de reabilitare și modernizare a stației de tratare a apei de pe Taia. Puțini sunt însă cei care își mai aduc aminte că aceeași stație a ratat în trecut o șansă imensă de a fi modernizată, când alte milioane de lei au fost plătite de societatea de apă pentru lucrări care nu au fost finalizate niciodată cu adevărat. Beneficiarul banilor a fost o societate la care actualul administrator public al județului, Costel Avram, a fost membru în Consiliul de Administrație.

”Taia e o stație care ne crează mai probleme”, spune acum actualul director al operatorului de apă și apă uzată din Valea Jiului, Cristian Ionică. Nemodernizată, aici se vede imediat efectul exploatărilor forestiere în cazul unor ploi abudente. Acum, la ultimele ploi, stația de la Taia a fost oprită 133 de ore din cauza turbidității, conform datelor oficiale.

Ca să remedieze problema tehnologiei învechite, conducerea Apa Serv a inclus stația de tratare a apei în proiectul mare derulat cu fonduri europene. Valoarea contarctului este de 18.525.440 lei și prevede schimbarea  întregului flux tehnologic, cu un plus pe partea de dezinfecție a apei și pe partea de decantare.

Puțini știu însă că, în timp ce vorbim despre Taia ca despre ”oaia neagră” a sistemului de tratare a apei din Valea Jiului, cu ani în urmă, pe când încă mai funcționa Regia Autonomă a Apei Valea Jiului, pentru o investiție similară s-au plătit 22 de miliarde de lei, valoarea de atunci, adică 2,2 milioane de lei noi acum.

Presa vremii a semnalat cu subiect și predicat aceste probleme financiare, dar nu s-a înâmplat nimic. Ar trebui spus că  firma care a prins la acea vreme contractul de peste 22 miliarde de lei cu RAAVJ, SC “Condor” SA Deva, l-a avut o perioada de timp pe Costel Avram membru in Consiliul de Administratie. La acel moment, Avram era vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara. Ulterior a devenit director al Apa Serv Valea Jiului, iar acum este din nou în administrația județeană, pe postul de manager al județului și are printre atribuții și societatea de apă din Valea Jiului.

Pentru o cât mai fidelă informare, redăm în continuare articolul publicat de România liberă în iulie 2005!

Contract de peste 22 miliarde de lei pierdut de Regia de Apa din Petrosani/ Reprezentantii Regiei Autonome a Apei Valea Jiului (RAAVJ) nu par sa gaseasca o modalitate reala de finalizare a unei investitii pentru care s-au platit zeci de miliarde de lei. Este vorba despre realizarea reabilitarii statiilor de tratare, pompare si rezervoare de la Aninoasa si Taia, cu termen de finalizare 2001. Lucrarile nu au fost niciodata finalizate cu adevarat, dar, ca de obicei, nimeni nu a patit nimic, iar banii s-au cheltuit cu dezinvoltura.

Zeci de miliarde au zburat pe aripile “Condorului”

Fosta conducere a Consiliului Judetean, institutie care coordoneaza activitatea Regiei de Apa, nu era deloc straina de afacerile pe bani publici. Firma care a prins contractul de peste 22 miliarde de lei cu RAAVJ, respectiv SC “Condor” SA Deva, l-a avut o perioada de timp pe fostul vicepresedinte al CJ, Costel Avram, membru in Consiliul de Administratie. Conform actelor oficiale, contractul incheiat cu antreprenorul SC “Condor” SA prevedea “reabilitarea statiilor de tratare, pompare si rezervoare” de la Aninoasa si Taia, cu termen de finalizare 2001.

La finele anului 2003, conducerea RAAVJ si cea a Consiliului Judetean consemnau ca lucrarile sunt departe de a putea fi receptionate si, evident, puse in functiune. In raportul privind activitatea de investitii se mentiona ca “mai sunt de rezolvat urmatoarele probleme de calitate: remedierea sau inlocuirea unei pompe de combustibil de la centrala termica Taia; inlocuirea contactoarelor electrice la dulapul de actionare a pompelor de la statia Braia; remedierea pompei de recirculare la decantorul suspensional de la Taia. Totodata, mentionam ca nu s-au livrat pompele submersibile de drenaj pentru statia Aninoasa”, adica unele “mici amanunte” fara de care statiile nu pot functiona in conditii optime. Ca sa nu existe probabil nici o problema, banii au fost platiti catre executant inainte de efectuarea lucrarilor, CJ deschizand un acreditiv in acest sens.

Scrisoare de garantie… degeaba

La un moment dat, RAAVJ a incercat sa execute scrisoarea de garantie de buna executie depusa de “Condor”, dar aceasta nu mai era valabila. Si, paradoxal, regia nu a cerut elementele lipsa, ci doar inlocuirea scrisorii cu una valabila, la termenul la care ii va conveni antreprenorului “Condor” SA, pana la finele anului 2004. Anul trecut, reprezentantii Regiei de Apa spuneau ca nici macar nu le convine sa dea drumul la aceste centrale, pentru ca au consumuri mult prea mari, dar la acest lucru s-au gandit doar dupa alocarea a 22 miliarde de lei.

Intrebati depre stadiul lucrarilor sau banii pe care se spunea la un moment dat ca ii vor recupera, oficialii dau acum raspunsuri total contradictorii. Fostul vicepresedinte al CJ, Costel Avram, in prezent consilier judetean, a afirmat ca a facut numeroase demersuri pentru executarea scrisorii de garantie, dar fara folos”.

Și, în consecință, lucrurile au rămas ”ca în gară”. iar acum, operatorul de apă o ia de la capăt, cu alt proiect și alți bani.

De precizat că lucrările de acum de retehnologizare a stației Taia le face o firmă din Tulcea, iar contractul s-a semnat în 2019. Deocamdată proiectul se află la faza de organziare de șantier

Carmen COSMAN – PREDA