Mina Lupeni a fost evacuată. Apa ajunge și la un metru și jumătate și a pătruns în galerii!

Apa în incinta Minei Lupeni ajunge și la un metru și jumătate înălțime și a pătruns în galerii. Minerii au fost evacuați de urgență, iar reluarea activității se va face doar când securitatea va fi maximă.

Jiul s-a revărsat și la fel și afluenții săi, în urma ploilor torențiale de noaptea trecută. Afectată a fost și Mina Lupeni, care a fost evacuată de urgență în această dimineață.

”La ora 9.00 Mina Lupeni a  fost evacuată, pentru că, în urma inundațiilor, apa s-a inflitrat în galeriile de subteran și am fost nevoți să evacuăm toți oamenii din mină. Acum se lucrează la suprafața minei, cu cei de la ISU, care scot apa. După ce eliminăm toată apa de la suprafață, o să intre salvatorii în subteran, să vedem care este starea subteranului. Situația este gravă. În jurul Puțului Sud apa este de un metru și jumătate. Nu sunt victime”, a  declarat administratorul special al CEH, Cristian Roșu.

Reluarea activității, spune Cristian Roșu, se va face doar în condiții de siguranță maximă,  după evaluarea situației, după ce se va stabili dacă stațiile de popmpe sunt în regulă, să poată trage apa din subteran.

O astfel de situație, de asemenea dimensiune, spune sursa citată, nu s-a mai întâmplat niciodată până acum, deși inundații au mai fost.

Carmen COSMAN – PREDA