Vestul Văii Jiului, sub ape. Jiul nu a mai încăput în matcă și a rupt totul în cale – GALERIE FOTO

Au fost scene apocaliptice în vestul Văii Jiului încă de noaptea trecută. A plouat în doar câteva ore cât într-o lună normală din punct de precipitații, iar apele învolburate ale Jiului de Vest și afluenților lui au măturat totul în cale. Jiul nu a mai încăput în matcă și a năvălit în gospodăriile oamenilor. A rupt drumuri și podețe și a pus sute de suflete în pericol. Astăzi la prânz situația era la fel de gravă. Jiul rămâne sub avertizare de cod roșu!

Au mai fost inundații în anii trecuți, a mai plouat, dar parcă niciodată Jiul nu a fost de mare. Nimic nu i-a stat în cale, iar apele învolburate de ploile abundente au măturat totul în cale. Asfaltul de pe drumul national a fost ridicat ca o coajă , iar râul și-a săpat făgaș pe sub căile de  acces, lăsând aproape 1000 de oameni izolați în zona Câmpu lui Neag, după ce un pod a fost rupt. Și o conductă care alimentează cu apă vestul Văii Jiului a fost efectiv retezată, iar bucăți din ea au fost purtate kilometri întregi de Jiul furios.

Dacă dis de dimineață zona afectată era cea de la Lupeni și Uricani, după ora 9.00 apele au ajuns și la Aninoasa, unde oamenii au privit neputinCioși cum râul învolburat a măturat toate barajele și a năvălit până în drumul national. Gospodăriile localnicilor au fost inundate, iar oamenii aflați în pericol au fost evacuași de pompieri.

”De 60 de ani sunt aici și încă nu am văzut așa ceva. Totul este sub apă”, ne-a spus un localnic greu încercat.

La fel s-a întâmplat și la Lupeni, unde totul a fost acoperit de apă și mâl. O bună perioadă de timp, nimeni nu a mai putut să iasă sau să intre în Lupeni. Drumul national era o mare de apă, la fel ca și drumurile vicinale, din cartierele mărginașe ale localității. Zeci de gospodării au fost inundate.

În total, spune IGSU,  în localitățile hunedorene Iscroni, Aninoasa și Lupeni, peste 270 de persoane au fost evacuate din calea apelor învolburate ale râului Jiu. Pompierii s-au aflat în permanență în teren pentru a duce în locuri sigure toate persoanele surprinse de viitura produsă pe Jiu.

Și totul a pornit de la Uricani, din vârful munților, unde a plouat cum nu a mai plouat niciodată. Primarul Uricaniului, Dănuț Buhăescu, a declarat că s-au înregistrat cantități de precipitații și de 200 de l/mp. Ploile abundente au umplut albia Jiului de Vest și afluenții lui, iar acesta s-a revărsat. Zeci de persoane au fost evacuate din calea apelor, spune primarul Dănuț Buhăescu, dar sute de oameni din zona Câmpu lui Neag au rămas izolați.

”Am pus cât am putut animalele la adăpost și am fugit din calea apelor. Nicodată nu am văzut așa ceva”, a spus o localnică din Valea de Brazi.

Un pod s-a rupt, măcinat de ape și de trunchiurile de copaci aduse de viiturile puternice, și a întrerupt orice legătură rutieră. Dar probleme au fost și în oraș.

Drumuri rupte de apele învolburate!

”A plouat foarte – foarte mult. Cred că au venit ape de pe toți versanții și s-au acumulat în cursul de apă, mai ales în Jiu. Sunt zone unde niciodată Jiul nu a  dat în drumul national. Nicodată, din 1996 de când am fost viceprimar, nu s-a întâmplat treaba asta”,a declarat Dănuț Buhăescu.

Toți oamenii aflați în pericol au fost evacuați și cei mai mulți s-au adăpostit la rude.

”Accesul spre Câmpu lui Neag este blocat, nu mai există altă cale de acces. În oraș este prima data când a dat în drumul national și în parcul de pe faleză. Și la Valea de Brazi niciodată nu a ajuns apa să curgă. Pe drumul national efectiv a venit cu viteză, a smuls din carosabil stratul acela gros de asfalt. S-a rupt și firul doi de apă, care alimentează Valea Jiului. La stația de ape de la Valea de Pești, stația de pompe a luat-o apa cu totul, cu platforme. Acea stație asigura apa când se golea barajul sau era secetă”, a povestit primarul Uricaniului.

Elicopterele ISU survolează zona

Afectate au fost și drumurile vicinale, care au fost spălate de torenți. După ce situația se va liniști, iar apele se vor retrage, vor fi evaluate pagubele, iar primarul Buhăscu spune că va solicita sprijin Guvernului pentru remedierea stricăciunilor. Drumul national rupt de ape, DN 66A, intră în atribuțiile celor de la Compania de Drumuri Naționale, dar și aceștia trebuie să se miște repede, în condițiile în care sute de familii sunt acum izolate.

Încă de astăzi de dimineață populaţia din localităţile Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni, Uricani, Valea de Brazi şi Câmpul lui Neag a primit o avertizare RO ALERT de inundaţii puternice, iar oamenii au fost sfătuiţi să-şi ia măsuri de precauţie, dar şi să se pregătească să fie evacuaţi.

Pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităţilor şi autorităţilor locale, IGSU a dispus suplimentarea personalului şi a tehnicii de intervenţie în judeţul Hunedoara.
Măsura a fost stabilită, în contextul valabilităţii, în această zonă, a avertizării hidrologice COD ROŞU de inundaţii pe râul Jiu.


14 motopompe de mică şi mare capacitate, respectiv 2 bărci pneumatice sunt mobilizate din judeţele Caraş-Severin, Timiş şi Sibiu, zone în care nu se înregistrează situaţii de urgenţă grave cauzate de vremea nefavorabilă.


Totodată, pentru eficientizarea misiunilor de răspuns, în zonă sunt pregătite să intervină 3 elicoptere din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie. Elicopterele, care survolează zona, sunt dotate cu troliu şi nacelă, dispozitive care permit evacuarea/recuperarea persoanelor aflate în dificultate din cauza apelor.

În zona afectată se transmit frecvent mesaje RO- alert și au fost pornite sistemele de avertizare acustică a populației. Rugăm oamenii aflaţi în zonele afectate de viituri să evite pericolele, să nu tranziteze drumurile sau podurile aflate în calea torenţilor, să se refugieze, la nevoie, la nivelurile superioare ale locuinţei dacă este inundată gospodăria şi să respecte recomandările şi solicitările autorităţilor. În plus, s-a dispus măsura restricționării circulației rutiere de către echipajele poliției rutiere în Defileul Jiului și zonele adiacente, din cauza aluviunilor și copacilor care vin din amonte și rup poduri și podețe.

Carmen COSMAN – PREDA