Dovada că șefii Consiliului Județean Hunedoara sabotează Petroșaniul! L-au luat pe ”NU SE POATE” în brațe!

Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram nu a spus adevărul  atunci când a afirmat că nu există cale legală pentru a repara ceea ce au stricat în Petroșani, respectiv strada Cuza Vodă din Colonie, distrusă de mașinile cu gunoi care vin din toată Valea Jiului spre stația de transfer proprietate a Consiliului Județean Hunedoara. Pentru alte zone ale județului, mai ”prietenoase” celor de la CJ Hunedoara soluțiile legale s-au găsit imediat, deși vorbim despre situații similare cu cea de la Petroșani. În plus, mâine, pe ordinea de zi a CJ Hunedoara sunt două proiecte similare, pentru care s-a găsit ”calea legală”. Este dovada clară că șefii CJ Hunedoara sabotează Petroșaniul. Că nu putem crede că în alte cazuri aceiași șefi ai CJ încalcă legea!

E un lucru bun să putem face acest lucru, dar noi nu am găsit calea legală. A ridicat o problemă un consilier PNL, dar l-am rugat să vină cu partea legală pentru a face acest drum”, declara recent Costel Avram.

Problema a fost ridicată și în Consiliul Județean Hunedoara, unde Costel Avram a insinuat chiar că ar fi ilegal. Este vorba despre același Costel Avram care anul trecut spunea că acel drum trebuie și va fi reparat de Consiliul Județean Hunedoara: ”Există posibilitatea ca acest drum să fie preluat de Consiliul Judetean, să îl facem, fiindcă acolo nu circulă doar masinile ce deservesc UAT Petroșani, ci toate mașinile ce deservesc Valea Jiului. Este un drum de interes județean și ar fi potrivit să îl preluăm, să îl facem și să îl dăm înapoi municipalității”.

Iată cum s-au purtat discuțiile în plenul Consiliului Județean Hunedoara:

Florian Toma, consilier județean PNL: ”Am solicitat în urmă cu un an de zile ca, în cadrul lucrărilor de întreținere și reparații drumuri, să se aibă în vedere și porțiunea de stradă din Petroșani – strada Lunca și Cuza Vodă din Colonie – pe unde sunt transportate deșeurile colectate din Valea Jiului. Am înțeles că la nivelul Consiliului Local al Municipiului Petroșani s-a adoptat o hotărâre privind asocierea cu Consiliul Județean Hunedoara, astfel încât această porțiune de stradă să poată fi transferată către consiliul județean și acesta să poată interveni pentru lucrările de reparații”.

Dar Avram, nu și nu. Cu deja cvasicunoscutul ”Nu se poate”!.

Avram Costel: Domnule Toma, eu pot să vă spun doar atât: că trebuie să lăsăm populismul la o parte și să aplicăm legea.(…) Domnule Toma, noi, Consiliul Județean Hunedoara, împreună cu secretarul, cel care vine și are grijă să nu greșim și să respectăm legea, nu am găsit un cadru legal pentru ca o stradă dintr-un municipiu să fie preluată de consiliul județean. Dacă dumneavoastră găsiți soluția legală – încă o dată: soluția legală! – pentru a prelua o stradă din municipiul Petroșani, care este în domeniul public al acestui municipiu, la consiliul județean și pentru a fi plătită din bani publici, sunt de acord să facem toate demersurile. Dar noi, consiliul județean, secretarul, serviciul juridic, nu am găsit cadrul legal. Dacă dumneavoastră găsiți cadrul legal, nu este nici o problemă! Numai atenție, domnule Toma! Responsabilitatea este în totalitate a consilierilor județeni! Dacă dumneavoastră vreți să târâți consilieriijudețeni la DNA, este problema dumneavoastră! Vă rog să căutați, pentru că noi nu am găsit cadrul legal pentru a prelua o stradă dinmunicipiul Petroșani”.

Interesant este că în alte situații similar s-a găsit soluția legală și nimeni nu a ”târât” consilierii la DNA..

De exemplu, cum s-a putut găsi soluția legală pentru a face sensul giratoriu de intersecția cu Petrila în asociere cu municipiul Petroșani? Sau care a fost soluția legală prin care Consiliul Județean a făcut drumul spre groapa de gunoi de la Vulcan – strada Căprișoara, ori porțiunea de drum comunal de la Băcia, drum ce duce la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Bârcea Mare. Un drum distrus de mașinile de gunoi, fix ca și cel din Petroșani.

Alte proiecte pe ordinea de zi a ședinței de marți!

Situația devine și mai interesantă dacă ne uităm pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean de marți, 30 iunie. Sunt două proiecte similare,  initiate de președintele PSD al Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Flaviu Bobora.

Unul dintre ele se referă la încheierea unui contract de asociere cu Primăria Lupeni, prin care CJ Hunedoara se obligă să realizeze o parcare în stațiunea Straja, în valoare de aproape 1,5 milioane de lei.

Un al doilea proiect vizează preluarea în administrarea temporară a unor drumuri de interes local care aparțin proprietății publice a orașului Călan. Președintele CJ Hunedoara arată că se derulează proiectul de modernizare a DJ 687, iar participanții la trafic sunt nevoiți să folosească alte rute, respectiv str. 22 Decembrie și drumuld e exploatare agricolă Trei Pălării, ambele din Călan, ceea ce duce la degradarea lor!

”Pentru realizarea de lucrări de reailitare sau modernizare, sectoarele de drum situate în intravilanul/ extravilanul unor localități pot fi preluate temporar în administrarea autorităților publice locale, la solicitarea acestora, cu acordul administratorului drumului”, explică Bobora, referindu-se tocmai la cadrul legal.

Oare nu o fi bun acest cadru legal și pentru străzile Lunca și Cuza Vodă, afectate grav de mașinile de mare tonaj încărcate cu gunoi, care vin din toată Valea Jiului la stația de transfer – proprietate a CJ Hunedoara?!  Cu atât mai mult cu cât promisiuni au fost cu duiumul până anul acesta, mai ales din partea adminsitratorului public Costel Avram, cel care acum spune că nu mai știe ”calea legală”.

De precizat că administrația publică din Petroșani a fost de acord, în urmă cu 6 ani, să dea acel teren Consiliului Județean Hunedoara pentru investiția din fonduri europene care cuprindea și această stație de transfer, pentru că altfel s-ar fi făcut undeva la Simeria și reprezenta o altă cheltuială în plus pentru locuitorii din Valea Jiului.

Consiliul Local Petroșani a votat încă din luna aprilie asocierea cu Consiliul Județean pentru reabilitarea drumurilor, dar de partea cealaltă lucrurile nu s-au mai mișcat.

Carmen COSMAN – PREDA