Se face pârtie pentru noi exploatări masive?! Plângere penală față de Direcția Silvică Deva, depusă de organizațiile de protecția mediului

Organziațiile de mediu anunță că vor depune o plângere penală împotriva Direcției Silvice Deva din cauza refuzului acestei instituții de a comunica date referitoare la zonele vizate de noi exploatări masive de lemn. Probleme cu tăierile de lemn sunt și în zonele grav afectate de inundațiile de la sfârșitul săptămânii trecută. Hărțile realizate din satelit dezvăluie dimensiunea reală a defrișărilor!

Agent Green atrage atenția că, în ultima perioadă, chiar și în zone protejate din Munții Retezat au apărut mai multe drumuri forestiere, care nu ar repezenta altceva decât noi căi pentru exploatările masive de lemn.

”Mai multe drumuri forestiere noi au aparut pe durata starii de urgenta si in zone protejate european din muntii Retezat si chiar in paduri inventariate drept paduri virgine. Niciun transport legal cu busteni nu figureaza anul acesta in zonele investigate de Agent Green desi drumurile nou facute ajung chiar si pana in golul alpin. Romsilva – Directia Silvica Deva refuza sa ne ofere acces la informatii privind zonele vizate, motiv pentru care vom depune o plangere penala. Aceste drumuri deschid noi vai salbatice pentru exploatari masive in plin infingement din partea Comisiei Europene”, au precizat reprezentanții Agent Green, care au subliniat că fotografiile au fost realizate în această lună în grupa muntilor Retezat – Tarcu.

Probleme cu tăierile necontroate sunt și în zona grav afectată de inundațiile puternice de la finele săptămânii trecute. Hărțile realizate din satelit dezvăluie dimensiunea defrișărilor.

”Iată cum arată versanții nordici ai munților Vîlcan care străjuiesc orașele Uricani, Lupeni și Vulcan. Mai este cineva surprins că s-au format viituri pe Jiul de Vest care au măturat totul în cale?”, este mesajul organziației de protecție a mediului.

Carmen COSMAN – PREDA