Cărbune din cel mai nou abataj de la Mina Livezeni, adus la suprafață de primarul Tiberiu Iacob – Ridzi

Primarul municipiului Petroșani Tiberiu Iacob – Ridzi a adus la suprafață astăzi, pentru jurnaliști, mici bulgări de cărbune din cel mai noi abataj de la Mina Livezeni, la care acum se fac ultimele probe. O capacitate de producție de unde se vor extrage minimum 700 de tone de cărbune zilnic și care, cel mai târziu mâine dimineață va fi pusă în funcțiune.

A coborât în  subteranul minei Livezeni, la orizontul 300, stratul 3, locul unde s-a montat complexul mecanizat care va da aproximativ 700 de tone de cărbune zilnic. Primarul Tiberiu Iacob – Ridzi a declarat la ieșire că a intrat din nou astăzi în mina unde a lucrat în tinerețe și pentru a vedea care este stadiul lucrărilor, dar mai ales pentru a-i încuraja pe truditorii din subteran.

”Am adus special pentru voi primul cărbune de la Stratul 3, Panoul 4 Nord. Am fost în mină la abatajul care se amenajează. Este locul de muncă unde a avut loc acel eveniment acum două zile (n.r. când 17 mineri au ajuns la spital intoxicați cu fum). Lucrurile sunt în ordine. Îi felicit pe cei care lucrează la Mina Livezeni, mineri, lăcătuși, electricienei, brigadieri, șefi de sectoare și conducerea minei pentru efortul pe care îl fac, coborând în fiecare zi în lumea fără cer.Au depus o muncă titanică și, chiar dacă nu au utilaje noi – este o combină recuperată, sunt 66 de secții – printr-un efort uman extraordinar, pricepere și, cred eu, foarte mult suflet, vor reuși în seara aceasta sau mâine dimineață să pornească acest abataj mecanizat. Am vrut astăzi să intru în mină, la acest loc de muncă, și pentru a vedea care este stadiul acolo, dar mai mult simbolic. Am vrut să îi înurajez pe ortaci și să le transmitem că suntem alături de ei”, a declarat primarul Petroșaniului.

Noul abataj mecanizat are o lungimă de 104 metri, iar la punerea lui în funcțiune se lucrează de prin aprilie. Mai întâi, a precizat directorul EM Livezeni, Eusebiu Durbacă, s-a făcut dezechiparea abatajului de la stratul 13, Panoul 3, orizont 100. Apoi complexul mecanizat a fost scos la suprafață, s-au făcut reparații, a fost reintrodus în subteran și transportat mai bine de 3 kilometri, până la noul loc de muncă.

”A fost o muncă titanică. Sunt de 10 ani la Livezeni și nu știu să se fi făcut în același timp dezechipare și să-l muți. E o muncă destul de grea și le mulțumesc oamenilor cu ajutorul cărora am reușit acest lucru. Ținând cont și de evenimentul care a avut loc marți, suntem în întârziere cu aproximativ 24 – 48 de ore.  Ne-a afectat (n.r. evenimentul) pentru că, din cei 17 oameni, mai mult de jumătate sunt cu experiență, sunt doi șefi de echipă care se ocupă de ce înseamnă combina la care și acum facem probe tehnologice”,a  declarat Eusebiu Durbacă.

Noua capacitate de producție va funcționa cel puțin un an și jumătate. Ar mai fi nevoie de încă un complex mecanizat și ani de zile s-au făcut demersuri în acest sens. Situația CEH este însă una complicată acum, fiind în insolvență., așa că speranțele sunt puse în noul abataj mecanizat.

La Livezeni sunt acum circa 800 de angajați, dintre care 80 de oameni lucrează  în noul abataj.

Carmen COSMAN – PREDA