La(n)țul justiției care unește Consiliul Județean și Apa Serv. Cum aruncă instituțiile reprezentate de Costel Avram banii pe case de avocatură!

Coincidență sau nu, pe unde trece Costel Avram apare și câte o casă de avocatură. Angajată. Pe bani publici și deloc puțini. Pe banii noștri, de fapt. Și asta ca să reprezinte instituțiile unde Avram a lucrat sau lucrează în diverse procese, instituții care au proprii juriști. În unele cazuri vorbim chiar despre procese cu foști angajați, care au reclamat comiterea unor abuzuri.

Scriam recent despre Consiliul Județean Hunedoara care este decis să cheltuiască banii hunedorenilor pentru a angaja o casă de avocatură și asta deși CJ Hunedoara are un serviciu juridic bine reprezentat! Sunt bani mulți la mijloc, pentru că serviciile unei case de avocatură nu sunt ieftine! La Consiliul Județean Hunedoara lucrează, de vreo 2 ani, Costel Avram pe post de administrator public. Se spune că alături de Mircea Bobora, președintele CJ Hunedoara, sau chiar mai mult decât Bobora, conduce practic administrația publică județeană. Putere de decizie are, în condițiile în care cei doi vicepreședinți ai instituției au reclamat că le-au fost luate atribuțiile, care au fost transferate către Avram. Pe larg despre acest subiect AICI

Angajarea unei case de avocatură care să reprezinte instituții DE STAT, cu proprii juriști, nu este o noutate. Devine chiar o practică, dacă stăm să privim mai atent în urmă.

Pe la finele lunii februarie 2015 Apa Serv Vaea Jiului a decis, exact!, să angajeze o casă de avocatură într-un proces în care operatorul de apă a fost obligat la plata unor corecții financiare de peste 200.000 de euro. La acel moment, director al Apa Serv Valea Jiului SA era, exact din nou!, Costel Avram.

Procesul  se afla atunci în recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar Apa Serv încerca să anuleze în instanță procesul verbal de constatare a neregulilor pe proiectul ISPA. Este vorba despre proiectul care viza Extinderea Statiei de tratare a apelor reziduale Danuțoni – etapa de tratare biologică, proiect derulat cu fonduri europene. Prin Programul ISPA, au fost prevăzute fonduri nerambursabile pentru realizarea în Valea Jiului a unui proiect de mediu la stația de tratare de la Dănuțoni, care avea ca obiectiv îmbunătăţirea calităţii apelor râului Jiu şi atingerea standardelor efluenţilor pentru apa uzată tratată de la staţia de epurare Dănuţoni. Numai că, pentru acest proiect, în anul 2012 Ministerul Fondurilor Europene a calculat corecții financiare de peste 200.000 de euro, reprezentând ”sumă neeligibilă”. Pe larg AICI

Între timp, procesul este tot pe rol, cu sau fără casă de avocatură. Nu mai este la Înalta Curte. A fost retrimis la Curtea de Apel Alba Iulia, după ce magistrații de la instanța supremă au admis recursul formulat de Ministerul Dezvoltării împotriva Apa Serv. Are termen în data de 8 iulie.

Cât de judicios au fost și sunt cheltuiți așadar banii nostri?!

Carmen COSMAN – PREDA