Niciun hunedorean nu a mai rămas în carantină sau în izolare după decizia CCR!

Zero hunedoreni în carantină și tot zero în izolare. Așa se prezintă acum situația după decizia Curții Constituționale (CCR) referitoare la măsurile adoptate de Guvern privind internarea obligatorie a persoanelor infectate cu COVID și a celor de carantinare și izolare pe perioada epidemiei.

Inițial, după declanșarea stării de urgență, în județul Hunedoara au funcționat 3 centre de carantină. Ulterior, odată cu relaxarea măsurilor, a mai rămas un singur centru de carantină, amenajat la Hotel Petroșani. La această oră, acest centru este gol, iar forțele care supravegheau locația s-au retras din dispozitiv. Conform datelor oficiale ale Prefecturii Hunedoara, la ultima raportare din data de 4 iulie în județul Hunedoara erau carantinate 15 persoane. Toate au plecat după ce decizia CCR a intrat în vigoare! De asemenea, nimeni nu mai este în izolare. Ultima raportare indica 914 hunedoreni aflați în izolare. Acum, spun oficialii Prefecturii Hunedoara, numărul este zero. Toți au făcut cereri să poată circula liberi.

Aceste lucruri se întâmplă după ce judecătorii Curții Constituţionale au admis sesizarea Avocatului Poporului în legătură cu art. 25 alineatul (2) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi art. 8 alin. (1) din OUG 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei. Curtea Constituţională a explicat în motivarea deciziei că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

De asemenea, CCR a susținut că instituirea carantinei în România prin OUG a reprezentat o privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat deja că s-a creat un grup  de lucru de la Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei, care vor pune în concordanţă tocmai cerinţele Curţii Constituţionale.

Carmen COSMAN – PREDA