Consultări cu mediul de afaceri, la Primăria Petroșani, pentru strategia de dezvoltare a Văii Jiului

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi, a avut astăzi o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai mediului de afaceri, în vederea elaborării strategiei de dezvoltare a Văii Jiului. Iacob – Ridzi este de părere că în această strategie unul dintre actorii foarte importanți este chiar mediul de afaceri, pentru că firmele sunt cele care crează locuri de muncă și totodată generează venituri la bugetul local.

Discuțiile s-au purtat în Sala de Consiliu a Primariei municipiului Petroșani, iar la ele au participat reprezentanți ai administrației publice locale, pe de o parte, și oameni de afaceri din Petroșani, pe de altă parte, în scopul  elaborării stategiei de dezvoltare, împreuna cu firma de consultanță contractată de Comisia Europeană în acest sens, PricewaterhouseCoopers Romania

La întâlnirea cu oamenii de afaceri, Tiberiu Iacob – Ridzi a precizat că a propus deja celor de la PwC ca, înainte de a prezenta strategia, să se facă o întâlnire cu toți factorii implicați și toată lumea să aibă putere de decizie egală, fie că vorbim de administrație, de mediul de afaceri, societatea civilă, ONG-uri.

”De fapt, ideea de la Bruxelles a plecat în acest sens, o consultare cât mai largă cu toată paleta de parteneri de discuții pentru a obține o strategie cât  mai bună și cu măsuri foarte importante. Eu de fiecare dată am pus accentul pe următorul aspect: cred că în ceea ce privește această strategie pe următorii 7 ani, poate cel mai important actor sunteți dvs., mediul de afaceri, pt că sunteți oamenii care creați plus valoare, creați locuri de muncă și, implicit, venituri la bugetele locale. Atunci, cred că punctul dvs. de vedere trebuie să fie unul foarte puternic și de luat în seamă. Știți cel mai bine cu ce probleme vă confruntați”, a precizat în cadrul întâlnirii de lucru primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Strategia la care deja se lucrează își propune să stabilească principalele direcții de dezvoltare a zonei Văii Jiului, în contextul reducerii treptate a activității miniere și în scopul revigorării situației economice și sociale a regiunii. Iar această revigorare se poate face cu fonduri europene dedicate Văii Jiului.

Direcțiile de acțiune ale strategiei vor fi stabilite în raport cu realitățile concrete ale zonei, nevoile oamenilor, prioritățile autorităților și așteptările reprezentanților comunităților locale, consultantul având ca obiectiv generarea consensului în cadrul sesiunilor de consultări pe care le va organiza, în diferite formate de lucru, în fiecare etapă a proiectului.

Reprezentanții firmei de consultanță au fost deja de mai multe ori în Valea Jiului în vederea elaborării acestei strategii.

Carmen COSMAN – PREDA