Dosar DNA: Suspiciuni de fraudă cu banii europeni pentru spitalul și Palatul Cultural din Lupeni

Primăria Municipiului Lupeni s-a constituit parte civilă într-un dosar instrumentat de DNA care vizează o firmă de proiectare care a lucrat ca și consultant la proiectele pentru spitalul și Palatul Cultural din Lupeni. Dosarul a fost trimis spre soluționare Tribunalului Hunedoara.

În același dosar, spun procurorii anticorupție, și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrație publice s-a constituit parte civilă. Acuzația este de infracțiuni de corupție, iar în judecată DNA i-a trimis pe Ioan Cristian Samson și Marius Chirică, reprezentanții SC Project Expert Association, Irma care a fost consultant pe proiectele implementate cu fonduri europene.

Cei doi sunt învinuiți de cinci infracțiuni săvârșite în formă continuată de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Și firma în sine a fost trimisă în fața instanței în același dosar.

”În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011 – 2015, în contextul realizării a patru proiecte finanțate din fonduri europene ce aveau ca obiect: reabilitarea infrastructurii în orașele Lupeni și Băile Herculane, reabilitarea unui spital și a unui centru cultural din municipiul Lupeni, reprezentanții SC Project Expert Association SRL ar fi depus la primăriile celor două orașe atât anterior cât și după încheierea contractelor mai multe documente false și inexacte (lista cu experții desemnați pentru a lua parte la proiect, pontaje și devize, facturi, etc.).  Ulterior, cele două instituții publice au depus înscrisurile respective la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în vederea decontării.
Prin aceste demersuri, inculpata SC Project Expert Association SRL ar fi obținut pe nedrept sume de bani decontate din fonduri europene, totalizând 1.691.291 lei.
În cauză, s-au constituit părți civile primăriile orașelor Lupeni și Băile Herculane cu sumele de 1.324.067 lei respectiv 318.981 lei.

De asemenea, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrație publice s-a constituit parte civilă în cauză cu suma nerecuperată de 48.242 lei de la primăriile orașelor Lupeni și Băile Herculane.
În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile, imobile și asupra unor sume de bani ce aparțin celor trei inculpate”, se arată într-un comunicat al DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Hunedoara cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.