Senatorul Cristian Resmeriță: Inițiativa legislativă de scădere a vârstei standard de pensionare este a mea!

Senatorul PSD Cristian Resmeriță s-a supărat pe colegii parlamentari din alte partide, dar chiar și din partidul din care el face parte în contextul inițiativei legislative privind scăderea vârstei standard de pensionare pentru locuitorii Văii Jiului. ”Este legea mea”, spune Resmeriță. Cel mai tare a fost deranjat de declarațiile senatorului PNL Carmen Hărău, cea care a anunțat ieri că a reușit să obțină consens politic pentru reducerea cu doi ani a vârstei de pensionare.  De precizat că încă din 2017 Carmen Hărău a inițiat un proiect de lege similar celui propus anul trecut de Resmeriță, proiect care este însă blocat de aproape trei ani la Camera Deputaților.

Social – democratul Cristian Resmeriță a declarat astăzi într-o conferință de presă că senatoarea PNL Carmen Hărău ”minte”și că încearcă să îi fure munca. Spune că și alți colegi de-ai lui, chiar din PSD, ”nu au comunicat clar”. Discuțiile s-au tensionat după ce marți proiectul de lege a primit raport favorabil și din partea comisiei de Muncă din Camera Deputaților. Inițiativa va fi supusă la vot luni sau marți în plenul Camerei Deputaților.

”Subiectul zilei este inițiativa legislativă pe care am depus-o în urmă cu vreo 10 luni, prin care vârsta standard de pensionare pentru persoanele din Valea Jiului să scadă cu doi ani pentru toate persoanele care lucrează sau locuiesc cel puțin 30 de ani în aceste localități sau pe o rază de 8 km în jurul localităților. S-a dat raport favorabil de către Comisia de Muncă. Au votat aproape toți colegii, doi s-au abținut, dar am convingerea că voi reuși să-i conving și pe acești colegi să voteze legea, săptămâna viitoare, luni sau marți. Am primit confirmarea că inițiativa legislativă se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaților. Ceea ce m-a uimit pe mine a fost încercarea de a-și asuma această lege de către foarte multe lume, nu zic numai de cei din alte partide, ci și din partidul din care eu fac parte. Am observat în primul rând o înverșunare a doamnei senator Hărău. Vreau să vă spun că doamna Hărău minte și încearcă să îmi fure munca mea. La discuțiile generate de inițiativa mea legislativă sunt foarte multe lucruri inexacte spuse de doamna Hărău, care încearcă să îmi fure munca”, a declarat Resmeriță.

Senatorul PSD a explicat că la Senat legea a trecut tacit, pe perioada stării de urgență, iar acum se află la Camera Deputaților. Parlamentarul lupenean spune că este unic inițiator și a preferat această variantă în locul celei în care ar fi avut și co-inițiatori.

”La această inițiativă, a mea, au fost făcute niște amendamente. Au fost două amendamente. Am căzut de comun acord să facem din ele unul singur și acel amendament a fost semnat de toți parlamentarii PSD și PNL din județ. Conform amendamentului intră și alte localități pe această lege a mea: Deva, Hunedoara, Orăștie, Călan, Brad, plus niște comune. (..) Practic cam 80% din populația județului Hunedoara va ieși la pensie anticipat cu doi ani de zile fără să fie penalizați pe o lege a mea, amendată de alți colegi de-ai mei. Inclusiv comunicarea unor colegi de-i mei de la PSD m-a descumpănit puțin, pentru că nici ei nu au prezentat situația atâta de clar. (…) Probabil este mai ușor să iei munca cuiva, decât să mucești tu”, a explicat Cristian Resmeriță.

Proiect similar blocat la Camera Deputaților

Supărarea senatorului PSD vne pe fondul declarațiilor făcute ieri de senatoarea PNL Carmen Hărău, care a anunțat că: ” Astăzi în Comisia de muncă a Camerei Deputaților, camera decizională, am repurtat un mare succes care-i va ajuta pe hunedorenii din Valea Jiului, Hunedoara, Deva, Călan, Teliuc, Ghelari, Certej, Băița, Brad, Vețel, Orăștie, Crișcior să se poată pensiona fără penalizare, cu doi ani înainte de împlinirea vârstei standard. De această dată, conștienți că nu pot fura inițiava legislativă și să și-o asume fără a-și atrage dezaprobrea hunedorenilor, colegii parlamentari PSD din județ au acționat solidar. Proiectul legislativ a trecut astfel pentru vot în Parlament cu susținerea tuturor parlamentarilor din județ. Totul e bine când se termină cu bine! Îmi ramâne totuși regretul că a trebuit să consum atât de multă energie pentru a determina un dezondământ fericit si ca această realizare cu consens politic s-ar fi putut realiza înca din anul 2017, dacă PSD nu s-ar fi opus”.

De precizat că în anul 2017, Carmen Hărău a înaintat un proiect de lege similar celui propus anul trecut de Cristian Resmeriță, proiect care a trecut în 2017 de Senat,  dar de mai bine de doi ani e blocat la Camera Deputaților.

PSD a avut în tot acest timp o majoritate confortabilă în Parlament, deci de decizia social – democraților depindea adoptarea sau respingerea acestei inițiative pentru localitățile din Valea Jiului, dar și pentru Hunedoara și Călan.  Numai că de aproape trei ani, de când a fost trimis de la Senat la Cameră, proiectul de lege nici măcar nu a  fost pus în discuție. Cel inițiat anul trecut de senatorul Cristian Resmeriță și completat acum prin amendamentul susținut de restul parlamentarilor hunedoreni pare să fi găsit portița spre votul în plen.

Carmen COSMAN – PREDA