Angajații CEH și-au primit salariile. Restante rămân celelalte drepturi. CEH este într-o gravă situație financiară

Toți angajații Complexului Energetic Hunedoara și-au primit salariile, care au fost astăzi virate pe cardurile bancare. Rămân restante celelalte drepturi prevăzute în contractul colectiv de muncă, dar CEH traversează o gravă situație financiară.

Din noiembrie anul trecut, Complexul Energetic Huedoara este în insolvență cu datorii imense, de circa 1,5 miliarde de euro, cu furnizori neplătiți, cu firme de bază care amenință cu sistarea furnizării serviciilor către compania energetică hunedoreană și cu drepturi salariale prevăzute în CCM pentru care sindicatele au dat în judecată administrația din cauză că sunt întârzieri la plata lor. În plus, unitățile miniere nu lucrează la capacitate, astfel că producția de huilă este extrem de mică. Sunt realități greu de surmontat, care au fost prezentate de administrația CEH la întâlnirea cu sindicatele, ce a avut loc la sediul companiei energetice.

”Am făcut prezentarea situației economice. Am prezentat faptul că nici astăzi Mina Lupeni nu lucrează, din cauza apei acumulate în subteran după viitura de pe Jiu, că Mina Livezeni a fost oprită mai întâi pe fondul intoxicării cu fum a minerilor, iar ulterior a apărut o problemă tehnică și nici astăzi nu avem producție la capacitate maximă. În consecință, nu am putut să vindem energie pe piața de profil. Dar astăzi au fost plătite salariile pentru toși angajații”, a declarat Cristian Roșu, administratorul special al CEH.

De precizat că la Livezeni producția a fost pracitc sistată timp de două luni  și asta pentru că a fost mutat complexul mecanizat într-un alt abataj. O lucrare investițională programată de mai multă vreme, dar care a necesitat timp pentru dezechiparea vechiului front de lucru și mutarea utilajului la noul abataj. Apoi, în subteran au apărut probleme, astfel că nici acum nu se lucrează la capacitate maximă.

Mina Lupeni a fost grav afectată de viitura fără precedent în ultimul sfert de veac produsă pe Jiul de Vest. Apele revărsate au pătruns în galerii și încă se lucrează la evacuarea lor.

Singura mină care funcționează la această oră în regim normal este Vulcanul, dar aici au apărut tensiuni în rândul minerilor  tocmai pe fondul neacordării drepturilor prevăzute în CCM, respectiv tichete de masă, trasport saua jutoruld e încălzire.

Cristian Roșu și-a exprimat însă speranța că lucrurile nu vor degenera, că minerii au înțeles situația și a  explicat că aceste drepturi salariale vor fi acordate imediat cum situația CEH va intra pe un făgaș normal.

Carmen COSMAN – PREDA