Senatorul Resmeriță, atac frontal la veniturile șefilor CEH. Cei incriminați neagă vehement. Și documentele publice arată alte cifre!

25.000 de lei, 10.000 de euro, respectiv 36.000 de euro sunt veniturile lunare pe care senatorul PSD Cristian Resmeriță susține că le încasează lunar cei care conduc acum Complexul Energetic Hunedoara. Cei incriminați neagă vehement declarațiile parlamentarului social – democrat. Și documentele publice, respectiv declarațiile de avere ale acestora indică alte cifre, respective alte venituri.

Senatorul PSD Cristian Resmeriță a declarat astăzi într-o conferință de presă că șefii Complexului Energetic Hunedoara au lunar venituri fabuloase, asta deși compania se află într-o situație exterm de dificilă, fiind în insolvență.

A făcut și o interpelare către ministrul Economiei, Virgil Popescu, referitor la acest subiect, dar spune că i s-a răspuns ”la mișto” și pentru acest lucru îl va acționa în judecată pe ministru. Practic, ministrul ar fi evitat să răspundă și să spună veniturile, preferând să susțină că nu știe sau că există clauze de confidențialitate.

Cât despre venituri, Cristian Resmeriță a anunțat că directorul general al CEH, Samuel Dioane, are un venit lunar de 25.000 de lei, administratorul special Cristian Roșu (angajat al ministerului, nu al CEH) câștigă 10.000 de euro, în timp ce onorariul administratorului judiciar este de 36.0000 de euro cu tot cu TVA.

”Domnul director general Dioane a avut un venit pe lună 250 de milioane de lei (n.r. 25.000 de lei noi). Domnul ministru, într-o lașitate extremă, încearcă să ascundă acest lucru. Eu îmi asum treaba asta. (…) Administratorul special al CEH, dl. Cristian Roșu, încasează în fiacre lună, țineți-vă bine!, 10.000 de euro. Treceți de la mine, fără probleme. (…) Administratorul judiciar, Emil Gros – domnul ministru mi-a răspuns că în calitate de administrator judiciar are un onorariu de 30.000 de lei plus TVA, adică 36.000 de euro pe lună. Ca să facem o analiză, cei 3 oameni care conduc în momentul de față Complexul Energetic Hunedoara, dl. Emil Gros – 36.000 de euro/ lună, dl. administrator special Roșu Cristian – 10.000 de euro/ lună și dl. director general Dioane Samuel – 250 de milioane pe lună”, a declarat senatorul PSD Cristian Resmeriță.

În martie și aprilie, pe perioada stării de urgență, toți angajații Complexului au stat acasă, prin rotație câteva zile. Nu și șefii CEH, susține Remeriță, care spune că cei trei și-au încasat integral indemnizațiile. Mai mult, parlamentarul social – democrat a precizat în același cadru public că salariul unui miner nu trece de 3.000 de lei, iar al unui salvator minier abia dacă ajunge la 4.000 – 4.500 de lei lunar.

Ce spun actele oficiale

Pe de altă parte, atât Samuel Dioane, cât și Cristian Roșu susțin că declarațiile senatorului Cristian Resmeriță nu sunt adevărate, iar veniturile lor sunt mult mai mici.

”Infirm categoric această informație. Este o minciună și o dezinformare a senatorului Cristian Resmeriță”, a declarat administratorul special al CEH, Cristian Roșu.

Conform declarației de avere, document oficial postat pe pagina CEH, pentru anul trecut Roșu a încasat de la compania energetică 15.184 de lei. A fost numit administrator special în luna noiembrie, astfel că un calcul simplu arată că venitul său lunar a fost de vreo 10.000 de lei, nu de euro.

De asemenea, directorul Samuel Dioane a infirmat categoric suma anunțată de Resmeriță ca fiind venitul încasat de el. Spune că salariul său este confidential, dar mult mai mic decât cel anunțat de senatorul PSD.

Conform declarației de avere, anul trecut a încasat de la CEH 191.064 lei. Asta înseamnă vreo 16.000 de lei/ lună. Dioane a precizat că acum are și mai puțin, pentru că i-a scăzut salariul.

Cât îl privește pe Emil Gros, reprezentantul firmei desemnată de instanță drept administrator judiciar, onorariul acestuia este într-adevăr de 30.000 de euro, plus TVA. Onorariul a fost propus și aprobat de Adunarea Creditorilor. Este achitat dintr-un fond de lichidare constituit conform prevederilor legale.

Carmen COSMAN – PREDA