Mina Livezeni își revine. 1200 de tone de huilă scoase din noul abataj

După ce o bună perioadă de timp aproape a stagnat din punct de vedere al producției de cărbune, Mina Livezeni își revine. Luni, 1200 de tone de huilă au fost încărcate în 22 de vagoane, care au luat drumul termocentralelor.

E drept că acest cărbune era din două zile, pentru că la Livezeni s-a lucrat și sâmbătă, pe 4 schimburi chiar, însă rezultatele din ultima perioadă indică faptul că noul abataj mecanizat pus luna aceasta în funcțiune își dovedește din plin utilitatea. Mai ales că în ultimele luni, până la pornirea noii capacități de producție, producția la Livezeni a fost extrem de mică.

Cei de aici sunt de părere că, dacă lucrurile merg tot așa, se atinge preliminarul de 700 de tone/ zi.

Potrivit datelor tehnice, noul abataj mecanizat are o lungimă de 104 metri, iar la punerea lui în funcțiune se lucrează de prin aprilie. Mai întâi s-a făcut dezechiparea abatajului de la stratul 13, Panoul 3, orizont 100. Apoi complexul mecanizat a fost scos la suprafață, s-au făcut reparații, a fost reintrodus în subteran și transportat mai bine de 3 kilometri, până la noul loc de muncă.

”A fost o muncă titanică. Sunt de 10 ani la Livezeni și nu știu să se fi făcut în același timp dezechipare și să-l muți. E o muncă destul de grea și le mulțumesc oamenilor cu ajutorul cărora am reușit acest lucru”, declara la începutul acestei luni directorul EM Livezeni, Eusebiu Durbacă.

Noua capacitate de producție va funcționa cel puțin un an și jumătate. Ar mai fi nevoie de încă un complex mecanizat și ani de zile s-au făcut demersuri în acest sens. Situația CEH este însă una complicată acum, fiind în insolvență., așa că speranțele sunt puse în noul abataj mecanizat.

La Livezeni sunt acum circa 800 de angajați, dintre care 80 de oameni lucrează  în noul abataj.

EM Livezeni rămâne unul dintre cei mai improtanți angajatori din Petroșani și este una dintre cele două mine din Valea Jiului considerate viabile, alături de EM Vulcan.

Carmen COSMAN – PREDA