Peste 32 de milioane de lei pentru înlocuirea a doar 17 km de conducte din rețeaua de peste 200 de km de la Petroșani

Nici 18 kilometri de conducte de apă nu vor fi schimbate la Petroșani în cadrul programului finanțat din fonduri europene derulat de Apa Serv Valea Jiului SA, din totalul de peste 200 de km. Cele mai multe rețele sunt tot cele vechi, spun reprezentanții Apa Serv. Componenta pentru Petroșani se cifrează, conform contractului de finanțare, la circa 32 de milioane de lei, iar valoarea totală a investiției derulate pe POIM de operatorul de apă este de peste 90 de milioane de lei.

Până acum, după 1995, operatorul de apă și apă uzată din Valea Jiului a derulat o serie de proiecte cu finanțare europeană, în afară de cel aflat acum în implementare, dar reprezentații Apa Serv spun că s-a pus accent pe extindere de rețele, rezervoare de înmagazinare, reabilitare de aducțiuni, stații de tratare a apelor sau contorizări la nivelul scărilor de bloc. Și abia acum a venit rândul modernizării rețelelor.

”Știm că rețelele sunt foarte vechi, pentru că de aceea le schimbăm, cele principale. Din peste 200 de km de rețea de apă care sunt numai în Petroșani, prin acest proiect noi am reușit să facem doar vreo 18 km. Încă rețele vechi există. (…) Noi aveam nevoie, ca să reabilităm tot ce este vechi, de mai mult de 200 de milioane de euro la vremea respectivă. În prima etapă s-au făcut extinderi de rețele. Am trecut la proiectul următor în care, după ce am reabilitat stațiile de tratare, am început să reabilităm aducțiunile și rețelele de distribuție, care sunt un adevărat oraș subteran și din cei 200 de km de pe Petroșani am reușit să obținem bani doar pentru doar pentru 17 km. Când am ales acești 17 kilometri am pornit de la numărul de avarii, numărul de sesizări la dispecerat și așa am identificat zonele cele mai vulnerabile, resppextiv zonele cele mai vechi din Petroșani: cartierul Dimitrov, cartierul Aeroport (Independenței, Oituz Unirii și o parte din Aviatorilor), în care rețelele au o vechime poate mai mult de 50 de ani. Și tot 50 de ani au și rețelele din interiorul blocurilor”, a declarat directorul ApaServ, Cristian Ionică.

Acesta spune că,alegerea zonelor de înlocuire a conductelor s-a făcut împreună cu consultantul și cu promarii și, dacă va mai fi încă o etapă de fonduri europene în acest sens, vor mai depune încă un proiect.

Pe de altă parte, Monica Tarcea, șef Departament Dezvoltare în cadrul Apa Serv, a explicat că, dacă nu se făcea extinderea rețelelor pentru a atinge gradul de acoperire cerut de UE, nu se puteau face nici modernizări de rețele. La nivelul Văii Jiului gradul de acoperire a fost atins, prin programele derulate, prin 2015.

”Când a venit POS-ul de mediu, a venit cu niște condiții: vă dăm bani ca să atingeți gradul de conformare, adică gradul de acoperire cu servicii de apă și canalizare, grad de acoperire care la noi este realizat la sfârșitul POS-ului de mediu. Ca să fac o comparație cu alte zone din țară, toate satele și o grămadă de comune  din Bihor nu au încă gradul de acoperire. Noi îl avem din decembrie 2015. Deci s-au dat bani ca să faci gradul de acoperire cu extindere. Am terminat POS-ul de Mediu. (…) Noi, având acest serviciu realizat, s-a obținut cu foarte mare greutate să ne accepte proiectul pe POIM cu reabilitări, pentru că aceste reabilitări, în concepția celor de la UE, se fac cu bani proprii. Cu foarte mare greutate și cu un studiu de fezabilitate și memorii foarte bine documentate și foarte bine explicate am reulit să obținem bani pentru aceste reabilitări”,a  precizat Monica Tarcea.

Pe de altă parte, cei de la Apa Serv spun că, dacă nu se fac lucrările acum, cu fonduri europene, nu s-ar mai putea face probabil niciodată, pentru că bani din finanțare internă nu există pentru astfel de proiecte.

Carmen COSMAN – PREDA