Primul proiect mare cu fonduri europene FINALIZAT în Regiunea Vest este la Petroșani! Muzeul Mineritului, reabilitat cu un milion de euro

Muzeul Mineritului din Petroșani, reabilitat cu foduri europene, va fi inaugurat de Ziua Minerului, în data de 6 august, în prezența Premierului Ludovic Orban. Este primul proiect mare din Regiunea de Vest care a fost finalizat pe exercițiul financiar 2014 – 2020, conform informațiilor oficiale.

Muzeul Mineritului din Petroșani a fost prins într-un amplu proces de reabilitare pe fonduri europene. Un proiect de un milion de euro care a presupus reabilitarea clădirii dar și regândirea spațiului expozițional. Au fost create 20 de vitrine și exponate, fiecare cu propria poveste, și, pe lângă etajul care găzduia până acum expoziția de bază, a fost amenajată și mansarda, dar și subsolul unde a fost amenajat un abataj miner. În plus, există și o colovie care îi transporta pe mineri în șut, precum și un transportor TR3.

Un spațiu expozițional gândit astfel încât să atragă vizitatorii, inclusiv cu fotografii – document care  surprind diverse etape ale mineritului sau evenimente care au avut în centru minerii și unitățile extractive din Valea Jiului.

 ”Este  o schimbare totală a structurii Muzeului Mineritului, atât din punct de vedere al clădirii, dar și al circuitului expozițional. Acest muzeu, fiind unic în țară, are o notă de unicitate, prin faptul că există exponate pe care nu le vom găsi în altă parte”, a declarat primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi,

Iar în zona mansardeia  fost amenajat un spațiu destinat Muzeului Muntelui, dar și un colț etnografic autentic, tradițional, din Valea Jiului. De esemenea, și Brâncuși are o zonă rezervată pentru exponate și istoria care îi leagă pentru totdeauna numele de Petroșani.

Și exteriorul a fost gândit cu atenție, astfel încât să fie mai vizibil și mai atractiv pentru cei care doresc să îl viziteze. O serie de elemente arhitecturale au fost amplasate aici, iar iluminatul este gândit astfel încât clădirea să fie pusă în valoare.

Pentru reabilitarea Muzeului Mineritului, care funcţionează într-o clădire istorică, municipalitatea din Petroșani a obținut finanțare prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Scopul implementării acestui proiect este de a proteja și promova patrimoniul cultural al zonei prin reabilitarea și amenajarea muzeistică a obiectivului de patrimoniu Muzeul Mineritului din Municipiul Petroșani, crescând astfel atractivitatea acestuia, calitatea serviciilor și informațiilor oferite. Proiectul are o valoare totală de peste 4,947.862,17 lei, inclusiv TVA.

Carmen COSMAN – PREDA