Minerii, omagiați în condiții de pandemie

Foto: Arhiva

Minerii vor fi omagiați și anul acesta la Mina Lupeni, acolo unde a izbucnit greva minerilor din 1929, însă de această data conducerea Complexului Energetic Hunedoara a stabilit mai multe măsuri de limitare a riscului de infectare cu Covid -19.

Astfel,  oficialii Complexului Energetic Hunedoara au anunțat că depunerea de coroane cu ocazia comemorării eroilor mineri decedați în minele din Valea Jiului și la greva din 1929 de la Mina Lupeni va avea loc în incinta Exploatării Miniere Lupeni, la Uzina Electrică, începând de la ora 10:00 a zilei de 6 august. La ora 10:40 va avea loc depunerea de coroane la Monumentul ”Lupeni ‘29”.

În condițiile situației sanitare special pe care o traversăm, conducerea CEH a anunțat că delegațiile care intenționează să depună coroanele trebuie să aibă în componență maxim 6 persoane. În plus, participanții trebuie să păstreze între ei o distanță de 1,5 m și să poarte mască de protecție pe toată durata desfășurării evenimentului.

Ziua minerului este marcată la data de 6 august, când minerii din toate bazinele carbonifere ale ţării îi comemorează pe ortacii ucişi în timpul grevei de la Lupeni din 5-6 august 1929. Această grevă a fost prima mare luptă sindicală din timpul crizei economice (1929-1933), iar oamenii au cerut condiţii de muncă mai bune, echipamente de protecţie, salarizare mai bună şi acordarea unor facilităţi muncitorilor din subteran şi familiilor acestora, care să le asigure supravieţuirea. Din păcate, greva a degenerat. Câteva zeci de muncitori au fost ucişi şi mulţi alţii au fost răniţi.  De atunci, 6 august a devenit oficial Ziua minerului, având semnificaţia comemorării victimelor care s-au jertfit în luptele pentru obţinerea unor condiţii de muncă şi de viaţă mai bune.

Carmen COSMAN – PREDA